Retetele de prajituri de post, foarte utile pentru perioadele de post sau pentru cei cu alimentatie vegana.
1 cana morcov ras
1 cana mar ras
1 cana zahar
1 cana ulei
100 g stafide
3 cani faina cernuta
zeama si coaja de la o portocala
1-2 lingurite scortisoara
1 plic praf de copt
esenta de rom
Se amesteca uleiul cu zaharul, apoi se adauga pe rand morcovul, marul, sucul de scortisoara, coaja rasa de la aceasta. Peste se cerne faina si se amesteca impreuna cu praful de copt. Se adauga in compozitie stafidele si esenta de rom.
Intre timp se lasa cuptorul sa ajunga la o temperatura potrivita. Dupa ce tava este tapetata, se pune ciompozitia de prajitura si se da la cuptor timp de 45-60 de minute. Dupa ce acesta este coapta se lasa la racit si se pudreaza cu zahar.
1 pachet foietaj de post
300 g fructe de padure congelate
150 g zahar
50 ml apa
Se prepara un sos gros din fructe de padure congelate cu zahar.Fructele se adauga intr-un vas cu zaharul si se lasa pe foc pana se ingroasa.Cat se lasa sosul la racit, se taie aluatul de foietaj in 6 bucati. Partea de mijloc a fiecarei bucati se lasa libere, pentru a pune umplutura, iar pe margini se fac taieturi mici de dirca 2 cm. Din cei 50 ml apa si 3 linguri de zahar see face un sirop pentr a unge suprfata strudelului. Dupa ce se umple partea din mijoc a fiecarei bucati de foietaj se aduc fisiile laterale taiate una peste ceallata, cat mai strans posibil. Capetele se preseaza cu o furculita si se ung cu siropul facut din apa si zahar pentru ca umplutura sa nu curga. Se aseaza, cu spatiu intre ele, pe tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, si se pun la copt.
Se presara zahar pudra peste si se lasa la racit.
5-6 mere
5 linguri zahar tos
100 g faina
75 g margarina vegetala
75 g zahar pudra
1 lingurita scortisoara macinata
un praf de sare
Se amesteca intr-un vas mare faina, margarina si zaharul pudra pana se formeaza un aluat de textura unor firimituri, apoii se tine la reje 30 de minute. Merele curatate de coaja si taiate cubulete se pun intr-o craticioara inalta, unsa cu margarina, impreuna cu zaharul tos si scortisoara. Aluatul de presara peste mere si se pune la cuptor pana prinde culoare.
200 g fulgi de ovaz
100 g stafide
100 g fructe goji
100 g miere de albine Dulceata florilor
100 g margarina sau unt pentru cei care nu tin post
Intr-un bol mare se pun fulgii de ovaz impreuna cu stabidele si fructele goji. Peste se pune margarina sau untul toit anterior impreuna cu mierea de albine. Dupa ce se pregateste tava cu hartie de copt se aseaza compozitia nivelata. Se pune in cuptorul incins anterior circ a 10-15 minute. Dupa ce se racesc se portioneaza.
Pentru tarta:
200 ml ulei
200 ml apa minerala
un praf de sare
faina cat cuprinde
Pentru umplutura:
500-700 g mere
scortisoara (dupa gust)
200 g zahar(dupa gust)
2 linguri gris
ALUAT:Intr-un vas mare se adauga apa, uleiul si praful de sare peste care se pune faina. Se amesteca pana se obtine un aluat tare, care nu se lipeste. Se lasa la rece 15 minute.
UMPLUTURA:Merele curatate de coaja se rad. Peste ele se pune zaharul si scortisoara. Se ia aluatul de la rece si se intinde. Dupa ce se tapeteaza forma de tarta sau orice alta tava cu aluatul pregatit, se adauga pe fundul tartei gris, uniform. Merele se pun peste aluat. Se lasa la cuptor pana devine aurie la suprafata.
200 g morcovi cruzi
150 ml margarina
180 g zahar brun
1 lingurita praf de copt(cu varf)
400 g faina neagra
100 g fulgi de ovaz
un praf de sare
Coaja de la 1 lamaie rasa
zeama de la 1 portocala, marime medie
Faina(cernuta) se pune intr-un castron mare, in mijloc se face loc unde sunt pusi morcovii dati prin razatoarea mica peste care se pune margarina topita impreuna cu zafarul, fulgii de ovaz si praful de copt dizolvat in zeama de portocala. Peste ingredientele de mai sus se pune praful de sare si coaja de lamaie rasa, apoi se amesteca pana se obtine un aluat legat.
Se lasa la racit in frigider 20-30 de minute dupa care se formeaza bile de aluat, medii.
Tava se tapeteaza cu hartie de copt apoi se pune la cuptorul deja incins la 179 de grade C timp de 30-40 de minute.
500 gr faina
250 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
4 linguri miere
25 gr margarina
300 gr miez nuca pisat
200 gr zahar
Drojdia se dizolva in putina apa calduta, peste care se adauga putina faina care sa frmeze maiaua care se lasa la dospit.
Mierea se dilueaza in apa, peste care se adauga margarina topita. Peste se adauga maiaua si se toarna treptat faina.
Dupa ce se formeaza aluatul, de textura unei plastiline, se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Se intinde apoi o foaie pe care se presara miezul de nuca si zaharul. Foaia se ruleaza si se taie in ruouri cu un cutit foarte ascutit.
Rulourile taiate se ung cu ulei sau margarina si se lasa la cuptor 30 de minute. Cand sunt aproape gata se ung cu sirop din apa cu zahar pentru aspect mai rumen.
250 g faina
100g zahar
o lingurita rasa praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
coaja si sucul de la 2 portocale
100 ml ulei
2-3 linguri apa
2-3 linguri zahar pudra
capsune din dulceata
Sucul si coaja de portocale, zaharul, apa si uleiul se amesteca pana se topeste zaharul.
Intr-un vas se amesteca faina cernuta si praful de copt, peste care se pune compozitia lichida.
Fiecare forma de briosa se umple iar deasupra fiecareia se aseaza o capsuna din dulceata.
Se lasa la cuptorul incins timp de 20 de minute pana creste compozitia iar capsuna din dukceata ajunge la fundul formei.
3 pere mari
500 ml vin rose
150 gr zahar brun
scortisoara
anason
cuisoare
ghimbir
Perele trebuie alese individual, coapte, dar tari. Se curata de coaja dar se pastraza codita.
Se pun intr-o craticioara dupa ce se lasa vinul, zaharul brun, batoanele de scortisoara, anasonul si cuisoarele sa fiarba.
Se scot perele, dupa care se lasa vinul sa se reduca. Dupa ce vinul a ajuns la o consistenta de sos, se toarna peste pere apoi se serveste.
2 cani faina
1 cana zahar
1 cana merisoare
3 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1 cana apa
1 cana ulei
400 g gem de caise
Intr-un vas mare s pun toate ingredientele uscate peste care se adauga gemul, apa si uleiul.
Dupa ce se formeaza o compozitie legata se adauga merisoarele, care pot fi inlocuite cu nuci, stafide, alune, etc.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt apoi se da la copt la foc mediu si se lasa pana se observa marginile prajiturii ca se desprind de tava. Dupa ce se raceste, se taie cubulete.