Zacuscă de fasole. 6 rețete simple, perfecte de pus în aplicare

26 09. 2019, 13:33
Zacusca cu fasole este un preparat traditional savuros
Zacusca cu fasole este un preparat traditional savuros

Fie că-i spunem zacuscă de fasole sau tocană de legume, așa cum este numite în multe părți ale țării, acest preparat este unul delicios. Chiar dacă necesită mai mult timp, rețeta de zacuscă de fasole este ușor de preparat și poate fi servit ca aperitiv, mai ales în perioadele reci, când legumele proaspete nu mai au gustul din timpul sezonului lor de coacere.

Zacusca de fasole, precum și zacusca de vinete sau zacusca de ciuperci sunt preparate tradiționale românești care au ajuns să fie apreciate și peste hotare.

Zacuscă de fasole verde

Zacusca de fasole verde are o textură aparte și un gust deosebit.

Ingrediente:

  • 2 kg fasole verde
  • 2 kg ardei capia, copţi
  • 4 morcovi
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 kg ceapă galbenă
  • 700 g pastă concentrată de roşii
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • sare după gust
  • piper
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

Se coc ardeii, se curăță şi se toacă mărunt.
Se pune apă cu o linguriţă de sare la fiert, iar când apa fierbe, se adaugă fasolea curăţată de codițe şi spălată. Se lasă câteva minute până începe să se pătrundă, apoi se strecoară.
Ceapa tocată mărunt, se pune la călit în uleiul încins, adăugând pe parcurs şi zeamă de la ardeii copţi.
Se adaugă morcovii, păstârnacul și pătrunjelul tocate mărunt, peste ceapa călită. Toate se lasă să se prepare la foc mediu. Se adaugă condimentele şi sarea şi se dă vasul la cuptor, la foc mediu, până când uleiul se ridică la suprafaţă.
Se adaugă pasta de roşii şi se mai lasă vasul aproximativ 15-20 de minute la cuptor, după care zacusca de fasole verde se pune fierbinte în borcane sterilizate anterior.

Zacuscă de fasole boabe

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme de ceapă
  • 1 kilogram de gogoşari
  • 2 kilograme de roşii
  • 0,5 kg de morcov
  • 1 kilogram de fasole boabe
  • 500 ml de ulei
  • 5 foi de dafin
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Fasolea se fierbe, schimbându-se mai multe ape în timpul fierberii. Atenție, de fiecare dată, apa cu care se pune peste fasole să fie caldă. Între timp, se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mare. Apoi se curăţă ceapa de coajă şi gogoşarii  şi se taie totul cubuleţe. Roşiile se toacă cu tot cu coajă şi se strecoară de sâmburi.

Se pune uleiul la încins întro oală suficient de încăpătoare pentru toate ingredientele. Se adaugă ceapa, morcovul în ulei şi se sotează până când ceapa începe să devină sticloasă. Apoi de  se adaugă gogoşarii, iar atunci când s-a înmuiat, se stinge totul cu sucul de roşii.

Toată compoziția se lasă la foc mic timp de o jumătate de oră. La final se adaugă boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea şi piperul. Se fierbe totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Când este gata, zacusca se pune în borcane, se pun capacele și se lasă la răcit sub prosoape sau o pătură.

Zacuscă de fasole  boabe cu ardei copți

Zacusca de fasole boabe

Ingrediente:

  • 500 de grame de fasole
  • 5 cepe mari
  • 1 kilogramm de ardei capia
  • 5 linguri de bulion
  • 150 de mililitri de ulei
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru

Mod de preparare:

Pentru zacuscă de fasole cu ardei copți, see fierbe fasolea în apă cu sare. După ce se schimbă mai multe ape, se adaugă morcovul şi o ceapa tocată mărunt. În timp ce fierbe fasolea,  se pun ardeii la copt, după care se curăţă şi se taie făşii.

Se curăţă şi se toacă mărunt şi restul ceapă, care se căleşte în ulei încins până când aceasta devine sticoloasă. Se adaugă fasolea fiartă bine şi ardeiul şi se completează cu apă, în care se pun câteva foi de dafin şi se lasă, în continuare, să fiarbă la foc mic. Când apa a început să scadă se adaugă bulionul. Compoziţia obţinută se condimentează, după gust, cu sare, piper, cimbru şi boia, iar apoi se mai dă totul într-un clocot.

Zacuscă de fasole din Ardeal

Ingrediente:

  •  1 kilogram de ceapă,
  • 1 kilogram de fasole uscată,
  • 3 kilograme de ardei capia,
  • 400 de grame de bulion,
  • sare,
  • boabe de piper,
  • foi de dafin,
  • 1 litru de ulei.

Mod de preparare:

Ardeii capia se coc la cuptor sau direct pe aragaz,  se curăţă, apoi se dau prin maşina de tocat. Fasolea se fierbe şi, după preferinţe, se dă prin maşina de tocat după ce s-a răcit sau se lasă întreagă. Se pune uleiul într-o cratiţă mai mare pe foc, se pune ceapa la călit timp de 30 de minute, apoi se adaugă ardeiul, se mai lasă 30 de minute, după care se pune fasolea şi se lasă să fiarbă alte 30 de minute. La final se adaugă bulionul, foi de dafin, sare şi piper după gust. Se pune în borcane şi se lasă la răcit sub o pătură sau prosop.

Zacuscă de fasole din Moldova

Ingrediente:

  • 1 kg fasole boabe
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg ardei capia
  • sare
  • piper
  • 3 foi de dafin
  • 300 ml bulion
  • 500 ml ulei

Mod de preparare:

Fasolea înmuiată înainte timp d emai multe ore , se pune la fiert, cu sare și foi de dafin. Ceapa și ardeiul se curată se spăla și se trec prin mașină de tocat .Se pun apoi în ulei încins la călit.  După câteva minute, se pune puțină apă și se lasă la înăbușit pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. Când fasolea a fiert ,se scurge de apa, se pasează cu blenderul și se adaugă în oală.

Se adaugă și bulionul și se lasă zacuscă să mai fiarbă 10-15 minute. Se potrivește de piper și sare și apoi se bagă  la cuptor pentru încă 30-40minute.  Zacusca se pune fierbinte în borcanele sterilizate.

Zacuscă de fasole cu conopidă

Ingrediente:

  • 1kg fasole
  • 2 flori de conopidă mare
  • 2kg gogosari
  • 2kg ardei capia
  • 1kg ceapă
  • 1kg morcovi
  • 1 căpățână de usuroi
  • 0,500 ml ulei
  • 1 litru bulion
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Fasolea se pune la înmuiat, chiar cu o zi înainte și a doua zi se pune la fiert, schimbându-se mai multe ape. Morcovul se curață, se spală și se dă pe răzătoarea mare. Ardeii se spală și se mărunțesc în mașină de tocat carne. Ceapa se curată, se spăla și se mărunțește. Într-un vas mare se pune uleiul, se adaugă ceapă, morcovii și ardeii și se gătesc o oră la foc mediu. Între timp, conopida se rupe bucățele și se fierbe.

Dupa ce au fiert, conopida si fasolea se bagă la blender sau se dau prin mașina de tocat carne, apoi se amestecă cu restul legumelor. Usturoiul mărunțit, bulionul, sarea și piperul se încorporează în compoziția de zacuscă de fasole cu conopidă. Preparatul se fierbe la foc mic aproximativ 3 ore până ce uleiul iese la suprafața. Apoi se pune îm borcane sterilizate.

Citește și: Reteta zacusca de peste. Este cea mai gustoasa