Vlăduț, rețetă de murături asortate. Secretul pentru a sta crocante, fără să se înmoaie

Publicat: 01 oct. 2023, 11:49 Autor: Camelia Retete & Diete

Vlăduț, rețetă de murături asortate. Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani prezintă o rețetă de murături asortate. Acesta este secretul pentru a sta crocante, fără să se înmoaie.

Este sezonul în care gospodinele trebăluiesc prin bucătărie și prepară cele mai bune bucate pentru iarnă. Așadar, mamele și bunicile noastre sunt ocupate și cu murăturile pentru sezonul rece. Vlăduț de la Neatza  cu Răzvan și Dani a oferit rețeta lui secretă de murături asortate. Mai mult, el a dezvăluit și ce trebuie să punem în borcane pentru a se păstra crocante.

Ingrediente Vlăduț, rețetă de murături asortate

  • gogonele verzi
  • gogonele ușor pârguite
  • castraveciori
  • morcovi
  • rădăcină de țelină
  • frunze de țelină
  • conopidă
  • varză albă
  • varză roșie
  • hrean
  • usturoi românesc
  • ardei iute
  • boabe de muștar
  • boabe de piper
  • boabe de coriandru
  • apă
  • 1 lingură de sare grunjoasă/ 1 l apă

Iată cum se pregătește Vlăduț, rețetă de murături asortate

Se aleg legumele cele mai sănătoase și mai proaspete pentru rețeta de murături asortate. Varza se feliază grosier, conopida se desface în buchețele, țelina se curăță și se taie în felii groase, usturoiul se curăță, iar hreanul se curăță și se taie în fâșii. Gogonelele și castraveții rămân întregi.

Se aleg borcane mari în care să încapă mai multe bucăți din fiecare categorie de legume. Pe fundul borcanelor se așază frunze de țelină, fâșii de hrean și boabe de muștar, cam 1 plic la borcanul de 15 l. Se îndeasă apoi legumele, se mai strecoară printre ele fâșii de hrean, frunze de țelină, căței de usturoi și câte 1 ardei iute, roșu. Cantitățile de legume pentru rețeta de murături asortate nu se măsoară, important este să nu se pună foarte multă varză roșie pentru a nu influența prea mult lichidul, predominante să fie exact legumele care ne plac murate, dar totuși punem și din celelalte pentru a se împrumuta aromele.

Se fierbe apa cu sarea și se lasă la răcit. Vom aprecia din ochi o cantitate de apă, pentru că dacă încercăm să o măsurăm punând apă în borcane și apoi scurgând-o, nu vom mai avea semințele de muștar la baza borcanului, care vor migra spre ieșire. Acestea au un important rol în conservarea legumelor.

Se pune apa sărată și bine răcită peste legume și se lasă borcanul descoperit timp de o săptămână, abia apoi se va închide cu capacul din dotare și se va trece în cămară. Pe parcursul săptămânii, borcanul se mai agită prin rotire.

Publicat: 01 oct. 2023, 11:49 Autor: Camelia Retete & Diete
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă