Viața Prințesei Diana: basmul care s-a terminat dramatic

Publicat: 08 aug. 2017, 18:43 Autor: Echipa Ciao.ro Vedete
Viața Prințesei Diana: basmul care s-a terminat dramatic

O știm cu toții drept ”Prințesa Inimilor”, ne-a câștigat admirația cu ținutele ei demne de titlul nobil pe care l-a căpătat la căsătoria cu Prințul Charles, cu mărinimia de care a dat dovadă implicându-se în nenumărate campanii umanitare, cu zâmbetul cald și cu delicatețea și feminitatea pe care credeam că le au numai prințesele din povești.

Lady Di înainte de a deveni Ladi Di: copilăria și adolescența

Născută în toiul verii, pe 1 iulie 1961, Diana Frances Spencer a venit pe lume în sânul unei familii de aristocrați cu sânge nobil. Fiica Viconților de Althorp  John Spencer și Frances Shand Kydd a fost nevoită însă să treacă peste trauma divorțului părinților săi și prin cea a unui proces anevoios pentru custodie, la vârsta de doar 6 ani. Aceasta a crescut mai mult alături de tatăl său, mărturisind ulterior că nu de puține ori i se părea că aude pașii mamei în apropierea locuinței din Althorpe. John Spencer și-a refăcut viața alături de scriitoarea Barbara Cartland, pe care Diana și fratele său mai mic nu au primit-o prea bine în viața lor.

Educată la Școala Boarding și ulterior la Școala Vestică de Sănătate Publică din Kent, a dovedit talente uluitoare la sporturi și a avut adevărate performanțe ca înotătoare.  Marea ei dorință era să devină balerină, dar i s-a spus că este prea înaltă pentru asta. Din punct de vedere academic nu a strălucit, ba chiar nu a reușit să promoveze celebrele teste O Levels. Chiar și așa, Prințesa a spus în nenumărate rânduri că a avut o copilărie fericită. După părăsirea școlii, s-a angajat ca dădacă și ca bucătar cu jumătate de normă, pentru ca mai târziu să obțină un post de asistentă de educatoare în Knightsbridge, Londra. Aici l-a și cunoscut, prin intermediul surorii sale, pe cel care avea să-i devină soț și să îi ofere titlul de Prințesă, Prințul Charles de Wales.

Începuturile relației cu Prințul Charles

Diana și Charles și-au pus pirostriile în iulie 1981, când prințesa avea doar 20 de ani, la scurt timp după ce s-au cunoscut. Presa vremii a vuit de-a dreptul pe această temă, cu atât mai mult cu cât cei doi avuseseră doar douăsprezece întâlniri înainte de a-și declara iubire veșnică.

Printul Charles
Printul Charles

Cei doi s-au văzut pentru prima oară în 1977, pe vremea când Charles avea o relație cu sora mai mare a Dianei, Lady Sarah McCorquodale. Și-au manifestat interesul romantic abia în 1980, după ce idila luase demult sfârșit, când Di l-a privit pe prinț jucând polo în timpul unei ieșiri de sfârșit de săptămână la țară. În februarie aveau să se logodească, însă ceea ce a urmat a fost departe de perfecțiune, în ciuda așteptărilor.

O nuntă ca-n basme

LaDY Di a purtat o rochie de 9.000 de lire, cu o trena lunga de peste 8 metri si o diadema batuta cu nestemate
LaDY Di a purtat o rochie de 9.000 de lire, cu o trena lunga de peste 8 metri si o diadema batuta cu nestemate

Catedrala Sfântul Paul din Londra a fost locul în care cei doi și-au jurat să-și fie alături la bine si la greu, într-o zi de miercuri, pe 29 iulie 1981. Ceremonia a fost una tradițională, însă invitații au fost pe măsura unei nunți regale, incluzând familii regale din întreaga lume, șefi de stat și membri ai familiilor mirilor. În presă, nunta Prințului Charles cu Diana a fost numită fie ”nuntă de poveste”, fie ”nunta secolului”. Ceremonia a fost filmată și difuzată pe posturile TV naționale și internaționale, înregistrând o audiență de 750 de milioane de telespectatori. Mai mult decât atât, în Marea Britanie ziua cu pricina a fost declarată sărbătoare națională. Nimeni nu și-ar fi imaginat că cei doi îndrăgostiți aveau să se separe în 1992 și cu atât mai puțini ar fi prevestit divorțul scandalos, solicitat de însăși Regina Elisabeta a II-a în 1996.

La ceremonia din Catedrala Sfântul Paul au participat 3.500 de invitați. Numărul mare al acestora a fost și motivul pentru care cei doi au ales această Catedrală în detrimentul celei în care se organizau, tradițional, nunțile regale – Westminster Abbey. Pe lângă invitați, două milioane de spectatori au condus-o pe Diana de la Casa Clarence către altar, alături de cei 4.000 de ofițeri de poliție și de cei 2.201 de ofițeri de armată prezenți pentru a gestiona această mulțime.

Diana a venit la Catedrală însoțită de tatăl său, cu unul dintre cele mai celebre mijloace de transport regale, ”Canapeaua de sticlă”, o trăsură pe care Familia Regală o deține din 1911. În mod obișnuit alături de mireasă s-ar fi aflat și mirele, însă Charles nu a mai avut loc din cauza rochiei voluminoase pe care a purtat-o aleasa inimii sale, rochie care avea o trenă de 8m lungime și pe care mulțimea a putut-o admira în timpul plimbării de 3 minute și jumătate pe covorul roșu.

PRINCESS DIANA, July, 1981.,Image: 98348925, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no

Diana a inversat ordinea numelor soțului său în timpul ceremoniei, spunându-i ”Philip Charles Arthur George” în loc de ”Charles Philip Arthur George”, dar și acesta a făcut o greșeală, modificând formularea ”bunurile mele lumești” cu ”bunurile tale”. Cei doi au solicitat, de asemenea, renunțarea la un capitol important al jurămintelor, acela prin care Prințesa ar fi promis să-i fie supusă lui Charles.

Admirată și controversată, rochia Dianei, în valoare de 9.000 de lire sterline, a fost realizată din tafta de mătase din fildeș și dantelă, decorată cu broderii manuale, paiete și 10.000 de perle. Creată de Elizabeth și David Emanuel, a avut o trenă lungă de 8 metri, mult mai spectaculoasă decât uniforma de comandant naval pe care a purtat-o Charles. Se spune că Lady Di ar fi pulverizat pe toată lungimea rochiei parfum creat de Casa de Houbigant, cea mai veche parfumerie franceză. În ceea ce privește accesorizarea rochiei de mireasă, chiar fratele Prințesei, Charles Spencer, a scăpat o bârfă care a ajuns în atenția presei: Diana nu era obișnuită să poarte tiară, iar cea moștenită a familiei regale i-ar fi dat dureri de cap severe.

Primele semne de întrebare și luna de miere

CANADA – OCTOBER 25: Prince Charles And Princess Diana During A Royal Tour In Toronto, Canada. (Photo by Tim Graham/Getty Images)

Conform unor declarații ale Camillei Parker Bowles, actuala soție a Prințului Charles, cele două au fost destul de apropiate pentru o scurtă perioadă de timp, înaintea căsătoriei Dianei cu acesta. Cu puțin timp înainte de nuntă, prințesa ar fi devenit ”capricioasă și imprevizibilă”. Camilla s-ar fi îndepărtat atunci de prinț, fără ca cineva să-și imagineze măcar că accesele de furie ale viitoarei prințese ar fi putut avea o legătură cu o bulimie incipientă.

Într-o biografie scrisă de autoarea Casei Regale, Penny Junior, se dezvăluie că Norton Romsey, un prieten apropiat al Prințului Charles, a considerat întotdeauna că între cei doi există diferențe intelectuale notabile. Pe de altă parte, Penny Romsey, soția acestuia, insinuează că Diana a iubit mai mult ideea de a fi prințesă decât l-a iubit pe soțul său. Lady Fermoy, prietenă apropiată a Reginei, a cărei nepoată este autoarea, și-a cerut ulterior iertare în fața Prințului Charles și a mamei sale că nu i-a prevenit că Diana era ”o fată dificilă și necinstită”.

La rândul său, Diana și-a povestit drama în fața lui Andrew Morton. Aceasta a spus că primii ani de mariaj au fost ”un calvar”, din care își amintește doar bulimia, depresia și sentimentul că soțul său încă o iubea pe Camilla. De asemenea, Prințesa a menționat și că Prințul Charles a fost cel care i-a declanșat bulimia, după ce i-a zis, la o săptămână după logodnă, că este ”puțin dolofană”. Răpusă de gelozie, Lady Di a încercat să discute cu Charles și cu Regina Elisabeta a II-a despre presupusa aventură cu fosta iubită și veșnica rivală Camilla, dar s-ar fi lovit de ”un zid al tăcerii”.

Aceasta nu a fost singura declarație privind ermetismul și lipsa de empatie a familiei regale, întrucât Diana a considerat dintotdeauna că atât Palatul Buckingham cât și personalul regal erau reci și neprimitoare.

Diana a mărturisit că a început să se simtă singură încă din luna de miere, petrecută parțial în Broadlands și parțial pe iahtul regal. ”Ziua în care am ajuns în Australia a fost prima zi în care nu m-am mai simțit Prințesă de Wales”, a declarat ulterior Lady Di. ”Prima săptămână a fost traumatizantă pentru mine deoarece atunci am învățat ce înseamnă cu adevărat să faci parte dintr-o familie regală. Nimeni nu m-a ajutat cu adevărat, nimeni nu m-a încurajat”, avea să-și amintească Prințesa Inimilor ani mai târziu. Aceasta a simțit și că întreaga atenție a presei era îndreptată către ea și că Prințul Charles pierdea o parte din scenă în fiecare zi, lucru pe care Diana nu și l-a dorit, dar care l-a făcut pe soțul ei să lase loc unei invidii mascate în simpatie.

Și n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți

Familia regala Britanica, alaturi de Ronald si Nancy Reagan
Familia regala Britanica, alaturi de Ronald si Nancy Reagan

Andrew Morton publică ”Diana: Povestea ei adevărată” în 1992, pe baza înregistrărilor Prințesei din anul anterior și scoate la iveală detalii tragice din viața prințesei, printre care și un episod din perioada primei sarcini a acesteia, cu Prințul William, când ”s-a aruncat pe scări din disperare, pentru a-i atrage atenția soțului său”. Un an și jumătate mai târziu, lucrurile păreau să se îmbunătățească, iar cei doi au avut parte de 6 luni în care s-au înțeles perfect, însă cea de-a doua sarcină a Dianei a fost declanșatorul care ”i-a făcut zob” căsnicia. Conform înregistrărilor publicate de Morton, Charles își dorea foarte mult o fiică, iar reacția acestuia la nașterea Prințului Harry a fost, din nou, traumatizantă pentru Diana: ”O, Doamne, e băiat! Și mai are și părul roșcat!”, ar fi spus acesta, exprimându-și ulterior dezamăgirea și în fața mamei Dianei.

Prieten apropiat al fostei Prime Doamne a Statelor Unite, Nancy Reagan, Prințul Charles a corespondat cu aceasta până în ultimul an al vieții sale, 2016. Corespondența celor doi a durat peste 40 de ani și a fost donată Fundației Prezidențiale Ronald Reagan, care le-a făcut publice după decesul lui Nancy. Într-una dintre scrisorile trimise de Prințul de Wales soției fostului președinte american, își compara căsnicia cu ”o tragedie greacă”. Într-o altă scrisoare, din 21 iunie 1992, acesta îi povestea amicei sale că ”lucrurile se înrăutățesc tot mai mult.” Diferențele de atitudine față de soția sa se pot observa făcând o comparație cu o altă scrisoare către același destinatar, din 1985, în care Charles le mulțumea soților Reagan pentru ospitalitatea manifestată la o gală de la Casa Albă și vorbea cu drag și umor despre Diana: ”Nu și-a revenit nici acum după ce a dansat cu John Travolta, Neil Diamond și Clint Eastwood într-o singură seară, fără să mai vorbesc despre dansul cu însuși președintele Statelor Unite!”

Camilla Parker Bowles a menționat-o și ea în propria biografie pe Prințesa Inimilor. Aceasta a scris că nu și-a dorit niciodată să o facă pe Diana să sufere, cu atât mai mult cu cât știa pe pielea ei, prin prisma căsniciei cu Andrew Parker Bowles, ce sentimente te pot încerca atunci când ai un soț infidel. În aceeași carte este menționat și episodul în care Diana a avut o criză de gelozie după ce Charles i-a trimis Camillei, pe atunci diagnosticată cu meningită, un buchet de flori. Tot Camilla povestește că o scenă în care Charles și Diana își răsfoiau jurnalele unul în prezența celuilalt, iar din jurnalul Prințului a căzut o fotografie a actualei sale soții.

Primul semn al infidelității lui Charles a fost însă observat cu două săptămâni înainte de nunta cu Lady Di, când aceasta a găsit o brățară pe care viitorul său soț avea să i-o dăruiască Camillei; aceasta ar fi avut inscripționate literele G și F, alinturile celor doi din vremea în care erau iubiți fiind Gladys și Fred. După aceasta, a urmat o altă scenă în care Prințul Charles a purtat la o cină regală o pereche de butoni gravați cu inițialele presupusei amante.

Penny Junior a relatat, la rândul său, despre scandalurile zgomotoase ale cuplului regal, care au marcat copilăria Prințului Harry. Ba mai mult, în 1993, la doar un an după separarea celor doi, au apărut atâtînregistrări ale unor convorbiri pe care Diana le avusese cu amantul său James Gilbey, cât și o înregistrare controversată în care Prințul Charles îi declara Camillei că ”și-ar dori să fie un tampon pentru a-i fi mereu aproape”.

Scurta relație cu Dodi Al Fayed și moartea tragică a Prințesei Diana

Conform spuselor propriului său bodyguard, Lady Di ar fi trait și astăzi dacă nu ar fi renunțat la serviciile și normele de securitate care i se cuveneau. Acesta spune că doar Regina Elisabeta ar fi putut să o convingă în acest sens, dar nu a inistat. Teoriile conspiraționiste insinuează, pe de altă parte, că Familia Regală a fost implicată în ”fabricarea” accidentului tragic în care Prințesa și-a găsit sfârșitul.

După 2 ani de la divorțul oficial comandat de Regină, în august 1997, Diana se afla într-o scurtă vacanță în Franța alături de concubinul ei, Dodi al Fayed, fiul multimilionarului Mohamed al Fayed. La volanul vehiculului morții se afla Henri Paul, șeful de securitate al hotelului Ritz din Paris unde erau cazați cei doi, hotel aparținând familiei lui Dodi. Conform anchetei oficiale, acesta a pierdut controlul mașinii pe care o conducea cu 100 km/h și a izbit-o de un stâlp, într-o fugă nebună de paparazzi care îi urmăreau pe cei doi. Tot în urma anchetelor oficiale a fost dovedit că Henri Paul consumase alcool în acea seară. Singurul supraviețuitor al accidentului a fost garda de corp a amantului Dianei.

Masina in care si-au gasit sfarsitul Lady Di si iubitul ei, Dodi al Fayed
Masina in care si-au gasit sfarsitul Lady Di si iubitul ei, Dodi al Fayed

După 20 de ani de la accident, postul de televiziune M6 a scos la iveală detalii șocante despre contextul în care a avut loc accidentul: se pare că autoturismul, un Mercedes aparținând hotelului, fusese recent implicat într-un accident grav care i-a cauzat avarii severe. Aceasta aparținuse unui director de marketing al hotelului, fusese furată și rostogolită de cel puțin 10 ori în urma unui impact puternic; nimeni nu are o explicație clara pentru readucerea limuzinei în garajul hotelului în urma unei recondiționări destul de precare; de altfel, un alt șofer care condusese mașina înaintea accidentului a declarant că aceasta ”devenea instabilă la o viteză de 60 km/h”.

Doi fii îndurerați și funeralii privite de milioane de telespectatori

Prințesa Diana s-a stins din viață pe 31 august 1997 și a lăsat în urmă doi fii îndurerați și milioane de admiratori cu inima zdrobită. Dacă Prințul William a ales să nu vorbească prea mult despre asta, fratele său mai mic, Harry, a povestit într-un interviu recent acordat revistei Newsweek ca înmormântarea mamei sale a fost o adevărată trauma pentru el. Mezinul familiei avea doar 12 ani la momentul tragediei; acesta a povestit că a fost nevoit să meargă pe o distanță destul de lungă în spatele sicriului în care se afla mama lui, în timp ce era privit de mii de oameni și de milioane de telespectatori. ”Cred că nici unui copil din lume nu ar trebui să i se ceară să facă acest lucru, în nici un fel de circumstanțe”, a declarat Prințul, 20 de ani mai târziu.

Funeraliile Dianei au avut loc la Londra, la Catedrala Westminster, în data de 6 septembrie 1997 și au fost urmărite în direct de 3 miliarde de telespectatori. Fiul său cel mic, acum în vârstă de 32 de ani, a recunoscut că ceea ce a urmat după moartea mamei sale a fost ”haos total”; acesta a decis să ceară ajutor specializat abia în urmă cu 4 ani pentru a-și reveni dupa trauma cauzată de decesul subit și dureros al celei care i-a dat viață.

Sursa foto: Profimedia

Publicat: 08 aug. 2017, 18:43 Autor: Echipa Ciao.ro Vedete
Pe aceeași temă