Vești de ultimă oră despre alocațiile copiilor!

Publicat: 19 Feb. 2020, 10:33 Arhiva
Vești de ultimă oră despre alocațiile copiilor!

Autoritățile vor să schimbe legislația complet în ceea ce privește alocațiile copiilor! 

”Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceștia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocațiile copiilor (mai) beneficiază și aparținătorii/părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creșterii și dezvoltării copilului. Se mai joacă și la păcănele. Da, am ridicat în discuție ideea eficientizării sistemului actual; o soluție ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ.

Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuție cu școala, ca să încurajăm părinții să vină mai des la școală. În alte state membre UE alocația de stat este fie condiționată de veniturile părinților (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franța). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniță, pentru nou-născuți, pentru baby-sitting. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluție de reglementare decât printr-o largă consultare publică pe care o voi lansa, la momentul oportun”, se arată în mesajul transmis de Violeta Alexandru, ministrul propus pentru portofoliul muncii, relatează antena3.ro.

De când se vor mări alocațile copiilor

Legea nr. 14/2020, ce conține măsura majorării alocațiilor pentru copii, a fost publicată recent în Monitorul Oficial și trebuia să se aplice începând din februarie. Însă, deoarece încă nu există bani la buget pentru asta, Guvernul a amânat măsura până în luna august, conform OUG nr. 2/2020.

Astfel, valoarea alocațiilor de stat pentru copii se va majora abia la vară de la 150 de lei, suma pe care o primesc copiii în prezent, la 300 de lei. Această valoare o primesc copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.

Pentru copiii de până la doi ani, s-a stabilit majorarea valorii indemnizațiilor de la 300 la 600 de lei. În cazul copiilor cu dizabilități, această alocație se plătește până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Atenție! Chiar dacă se amână aplicarea măsurii până în august, nu se vor plăti retroactiv alocații majorate pentru perioada februarie – iulie.

Publicat: 19 Feb. 2020, 10:33 Arhiva
Pe aceeași temă