Cand un barbat si o femeie isi unesc destinele, simbolul iubirii lor e materializat in multe dintre civilizatii printr-un inel purtat de ambii parteneri. Ceremonia deosebita prin care isi promit dragoste vesnica, respect, devotament si fidelitate e insotit de cele mai multe ori de oferirea bijuteriei pe care sotii urmeaza sa o poarte toata viata.
Va intrebati de ce verigheta se poarta pe degetul inelar de la mana stanga? Ei bine obiceiul provine din vremuri stravechi si se considera ca vena iubirii trece pe acolo si ca bijuteria „transmite” dragostea, prin sange, la inima. In traditia chinezeasca pe de alta parte, lucrurile stau altfel. Chinezii atribuie fiecarui deget un simbol, iar inelarul reprezinta „partenerul de viata”.
Nu toata lumea poarta verigheta pe degetul inelar. Daca in Romania se face astfel, exista tari in care bijuteria se poarta pe mana dreapta. In Rusia, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Grecia, Spania (cu exceptia Cataloniei), protestantii din Tarile de Jos verigheta se poarta pe inelarul de pe mana dreapta. Cand partenerii de viata au inceput sa poarte astfel de simboluri ale iubirii, bijuteriile erau confectionate din fier. In primele secole ale crestinismului insa, verighetele au inceput sa fi confectionate din aur.
In zilele noastre alegerea verighetelor a devenit o sarcina cu prioritate pentru soti. Diversitatea modelelor, a pietrelor pretioase, a brandurilor fac din ce in ce mai grea luarea unei decizii. Cert este ca indiferent de alegere se spune ca verighetele nu trebuie schimbate. De regula viitoarele doamne pun pe inelar, pe langa verigheta, si inelul de logodna pe care pana la casatorie l-au purtat pe inelarul de la mana dreapta.