Val de cutremure în România

Publicat: 20 iun. 2021, 10:34 Autor: Elena Arhiva
Val de cutremure în România

Două cutremure cu magnitudinea peste 3 au fost înregistrate în ultimele ore în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naținal de Cercetare-Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Potrivit INCDFP, primul cutremur s-a produs la ora 02.31 în zona seismică Vrancea, în județul Buzău, și a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, la o adâncime de 143 de kilometri.

La ora 07.50 a avut loc un nou cutremur, cu o magnitudine de 3,3. Acesta s-a produs la o adâncime de doar 74 de kilometri, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea.

Ce spun specialiștii despre un cutremur major

Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de declarații despre posibilitatea existenței unui cutremur major în România.

„Anul trecut, în ianuarie, a fost un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă. Aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa. Datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu, arată Gândul.ro.

Sursa foto: Arhiba Ciao

Publicat: 20 iun. 2021, 10:34 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă