Va avea România certificat ”verde” de vaccinare? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Publicat: 08 May. 2021, 16:17 Arhiva
Va avea România certificat ”verde” de vaccinare? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat, vineri seara, că certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie.  

Valeriu Gheorghiţă anunţă că la nivel european se aşteaptă ca, la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, să fie implementat certificatul verde care să permită persoanelor să călătorească în ţările UE.

Medicul a precizat că sistemul prin care se implementează acesta respectă datele cu caracter personal, iar informaţiile furnizate în urma scanării codului QR nu sunt stocate în alte baze de date.

”Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a afirmat dr. Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, în cadrul unei emisiuni TV.

Ce va conține documentul

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Valeriu Gheorghiţă a explicat că persoanele pot solicita codul QR, acesta se poate descărca electronic, iar informaţiile pot fi scanate de pe telefon, în punctele de trecere a frontierei, fără ca datele scanate să fie stocate în alte baze de date.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur. (…) Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări, altfel, orice persoană poate să se testeze şi conceptul care se doreşte la nivel european este accesul gratuit la testare tocmai pentru a nu fi, într-un fel sau altul, condiţionată vaccinarea”, a precizat medicul militar.

Sursa foto: Arhiva Ciao

 

Publicat: 08 May. 2021, 16:17 Arhiva
Pe aceeași temă