Un bărbat aflat în carantină la Cluj a rupt tăcerea și a vorbit despre condițiile în care stau bolnavii de COVID-19 din țară.
Bărbatul spune că oamenii nu mai au voie să primească pachete de acasă, deoarece s-ar strânge gunoaie cu ”potențial de contaminare”. De asemenea, bărbatul susține că în camerele în care aceștia stau nu există un frigider unde să depoziteze mâncarea sau băuturile.
„Nu mai avem voie să primim mâncare de acasă, cică producem prea mult gunoi cu potenţial de contaminare. Ordin dat din 16.03, adus la cunoştinţă azi, 06.04. De fapt, nu vor să mai aruncăm lăturile cu care ne hrănesc ei (plătite la suprapreţ, punem pariu?), având alternativa de acasă. Ţin să informez DSP-ul şi pe tovarăşul prefect că ultimele studii asupra Covid-19 arată că boala poate fi transmisă şi prin fecale (vezi link), deci ar fi cazul să ne închidă şi budele, şi să interzică populaţiei defecarea. De fapt, nu vor să mai aruncăm lăturile cu care ne hrănesc ei.
Nu există un frigider în cameră, deci nu poţi primi mâncare uşor perisabilă pentru că n-ai unde s-o păstrezi. Primeam fructe, dulciuri, o slănină afumată etc. Aruncam mâncarea lor, nu cea primită. Dar na, socialiştii, pardon, specialiştii ştiu mai bine”, a scris bărbatul pe Facebook, potrivit Antena 3.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că purtarea măștilor de protecție nu reprezintă o soluție universală în lupta contra coronavirusului. Specialiştii sunt de părere că această măsură dacă nu este însoțită de respectare celorlalte reguli, nu va funcţiona.
Măștile chirurgicale nu sunt o soluție miraculoasă împotriva pandemiei de coronavirus. Folosirea lor şi a celorlalte echipamente de protecţie, este justificată doar când nu există un acces la apă și săpun pentru spălarea mâinilor sau când distanțarea fizică este dificilă.
„Nu avem un răspuns miraculos. Măștile nu pot opri singure pandemia de coronavirus”, a declarat luni șeful OMS, Tedrod Adhanom Ghebreyesus, la Geneva.
Directorul OMS a mai spus că măștile ar trebui folosite doar de cei din domeniul medical, în special acum când există o criză globală de măști chirurgicale, potrivit gândul.ro Până marți dimineață, bilanțul coronavirusului a ajuns la peste 1,3 milioane cazuri în toată lumea, cele mai multe fiind acum în SUA – aproape 370.000 cazuri.
Până marți dimineața au fost raportate 74.782 de decese, din care peste 50.000 doar pe continentul european, transmite worldmeters.info.