Te-ai saturat sa cumperi legume si fructe care ti se strica in cateva zile? Iti aratam cateva trucuri care te va ajuta sa prelungesti viata legumelor:
1. Salata – pune un servetel de hartie in punga in care tii leguma. Acesta va absorbi condensul care se produce. Umiditatea in exces este cea care inmoaie frunza de salata.
2. Banane – cel mai bine e sa le tii in ciorchine. Acopera cotorul cu o punga de plastic, folie alimentara sau staniol. Cand vrei o banana, rupe doar una singura. Aceasta metoda le tine proaspete chiar si 5 zile.
3. Cartofii – nu vor incolti daca ii pui intr-o punga de hartie sau ladita alaturi de un mar. Acest fruct elibereaza un gaz numit etilen si care tine cartofii proaspeti multe zile. Dar, surprinzator, daca tii merele langa alte legume sau fructe, ti le strica.
4. Capsuni, zmeura, fructe de padure – scufunda-le intr-un amestec de apa (3 parti) si otet din vin (1 parte). Apoi pune-le la frigider dupa ce s-au uscat bine. Acest lichid elimina sporii de mucegai.
5. Rosii – nu se tin in frigider pentru ca se distruge aroma si textura zemoasa. Trebuie pastrate pe un raft, in bucatarie, unde se vor mai coace. Daca ai rosiile coapte bine, consuma-le imediat.
6. Ceapa – ca sa nu incolteasca, tine-o in dresuri, intr-un loc uscat si intunecat.
7. Telina – impatureste-o intr-o folie de aluminiu ca sa nu mucegaiasca. Apoi o poti baga in frigider.
8. Verdeturile – se tin impreuna, intr-un pahar cu apa aproape de fereastra. Nu le tine in punga, in frgider, deoarece condensul va duce la aparitia mucegaiului. Daca vezi ca se ingalbenesc, toaca-le si pune-le in ulei.
9. Ciuperci – tine-le in punga de hartie pentru a absorbi umiditatea. Poti pune si un servetel de hartie ca sa tina mucegaiul la distanta.
10. Avocado – nu se tine in frigider, mai ales daca nu e copt. Il tii in camera pana se coace si apoi il pui la rece ca sa nu se inmoaie prea tare. Daca folosesti doar o jumatate, pastreaz-o pe cea cu sambure si pune zeama de lamaie peste ea ca sa nu se oxideze. Sau poti pune o ceapa langa el pentru a il tine proaspat.
Sursa: csid.ro