Buna Vestire, cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, se sarbatoreste pe data de 25 martie a fiecarui an si este o sarbatoare dedicata Maicii Domnului. Aceasta zi este legata de o serie de traditii si obiceiuri specifice.
In apus, aceasta sarbatoare este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului, iar in calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenie sau Ziua Cucului.
Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat. Strabunii credeau ca cine se cearta in aceasta zi va avea necazuri tot anul.
In anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. De Buna Vestire se poare ara, insa nu se poate semana, ca sa nu manance pasarile boabele de sub brazda. Tot atunci, gospodinele din Maramures aduna lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curti si le dau foc.
De Buna Vestire este dezlegare la peste, iar traditia spune ca acela care gusta in peste in aceasta sarbatoare se va simti tot anul precum pestele in apa. Strabunii credeau ca pescarii nu au voie de Buna Vestire sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.
Ziua de Buna Vestire este cunoscuta si ca Ziua Cucului, deoarece cucul incepe sa cante si astfel se anunta sosirea efectiva a primaverii.
In plus, in alte zone alte tarii, se obisnuieste ca fetele de maritat si flacaii sa intrebe cucul cand se vor casatori. ”Cucule voinicule/Cati ani imi vei da/ Pana m-oi insura (marita)”?. Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte sa cante cucul, inseamna ca va mai astepta un an. Daca nu se aude, inseamna ca va urma o casatorie in acel an.
De asemeenea, in aceasta zi este bine sa se puna sub pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.