Totul despre tratamentul care l-a salvat pe soțul Andreei Esca. La ce remediu au apelat medicii în cazul acestuia

Publicat: 22 iul. 2020, 09:02 Autor: Hermina Hagianu Vedete

Andreea Esca a vorbit luni pentru prima dată despre momentele grele prin care a trecut. Prezentatoare știrilor PRO TV a povestit faptul că atât ea, cât şi soţul, şi fiul lor au fost infectaţi cu Covid-19. Cel mai mult a avut şi are în continuare de suferit soțul vedetei care s-a aflat în stare gravă la terapie intensivă şi care a necesitat tratament cu plasmă, un remediu care a reușit să îi salveze viața.

Noul coronavirus l-a afectat puternic pe soţul Andreei. ”Avem în minte că forma gravă a acestei boli o fac cei care au boli cronice, care au nişte probleme anterioare. Soţul meu, un bărbat de 50 de ani, care nu are nici o boală cronică, care nu fumează, care face sport, duce o viaţă foarte ordonată, a făcut cea mai gravă formă dintre noi trei. Plămânii lui au fost extrem de afectaţi într-un timp extrem de scurt. Organismul a reacţionat violent într-un timp scurt şi foarte repede a ajuns la terapie intensivă. Îmi tot spunea: «Nu mai pot, nu mai pot. Este groaznic! Cred că aşa arată iadul»” , a povestit Andreea Esca în interviul pentru Ştirile Pro Tv.

Tratamentul cu plasmă autoimună

Potrivit declarațiilor Andreei Esca, soțul ei a beneficiat de tratament cu plasmă autoimună, un tratament considerat foarte eficient în mai multe ţări din lume și care din fericire a funcționat și în cazul omului de afaceri.

Din aprilie, acest tratament este folosit şi în România, în anumite condiţii. Echipamentele de recoltare a plasmei, în total 18 echipamente de plasmafereză au fost puse la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii de o firmă privată, fiind, practic, o donaţie pentru statul român. Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 a demarat pe 28 aprilie, potrivit click.ro

Conform Ministerului Sănătăţii, acest tip de tratament se poate administra pacienţilor de peste 18 ani dacă boala progresează rapid, ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice. De asemenea, aceştia trebuie să se afle într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.

Ce riscă persoanele care se tratează cu plasmă

Sângele și plasma au fost folosite pentru a trata numeroase afecțiuni și sunt considerate metode eficiente și sigure. Cu toate acestea, deocamdată nu se știe dacă un pacient ar putea lua infecția de la un donator de plasmă. Totuși cercetătorii consideră că riscul este foarte scăzut, deoarece donatorul de plasma este o persoana vindecată, care s-a recuperat după infecție și și-a revenit complet.

Ca în orice tip de transfuzie, și în terapia cu plasma convalescentă există riscuri:

  • Risc de reacții alergice
  • Risc de daune pulmonare și dificultăți de respirație
  • Risc de transmitere a infecțiilor, inclusiv HIV și hepatitele virale B si C – acest risc este foare mic, deoarece sângele donat trece printrun proces riguros de colectare, testare, prelucrare și distribuire, conform unor reguli.

 

Publicat: 22 iul. 2020, 09:02 Autor: Hermina Hagianu Vedete
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă