Daca adori lactatele si frunctele, sigur trebuie sa inveti reteta de tort cu nectarine, zmeura si branza.
Tortul cu nectarine, zmeura si branza este un tort ce imbina gustul fructelor proaspete cu alimente pline de calciu: branza.
Primul element important al tortului este baza acestuia: pandispanul.
Pentru pandispan:
-oua-10 bucati
-unt-160 de grame, topit si racit
-faina-260 de grame
-praf de copt-10 grame
-esenta de vanilie-5 ml
-zahar-150 de grame
-sare-1 praf
-zmeura-200 de grame
-nectarine-3 bucati
Pentru crema:
-branza de vaci-200 de grame
-crema de branza-200 de grame
-zahar-100 de grame
-smantana dulce-400 ml, pentru frisca 35% grasime
-gelatine-10 grame
-suc de lamaie-2 lingurite
-pastaie de vanilie-1 bucata
Pentru sirop:
-apa-200ml
-zahar-100 de grame
-esenta de vanilie-5ml
-suc de lamaie-2 lingurite
Pentru glazura:
-zahar pudra-250 de grame
-lapte-1 lingura
-suc de lamaie-1 lingura
Prepararea blatului pufos
Prima operatiune este ce a incalzirii cuptorului, la 180 de grade, dupa care se incepe treaba.
Tortul se incepe prin a bate galbenusurile bine, impreuna cu praful de sare si jumatate din cantitatea de zahar. Acestea se bat pana se deschid la culoare si se umfla usor. Peste ele se adauga untul topit si racit si se mixeaza.
Intr-un alt bol, se amesteca faina impreuna cu praful de copt. Peste galbenusuri adaugam esenta de vanilie si se mixeaza, apoi se adauga faina treptat si se omogenizeaza.
Pasul urmator are albusurile in pim-plan. Acestea se bat spuma, iar peste ele se adauga restul de zahar pana se obtine o bezea. Tot amestecul descris se adauga treptat peste cel de faina si galbenusuri si se amesteca cu miscari ample, de sus in jos, in asa fel incat sa nu se lase albusurile.
Aluatul se imparte in 3, se toarna o parte intr-o tava rotunda, cu margini detasabile si se niveleaza. Deasupra primei parti de compozitii se adauga nectarinele tocate marunt si zmeura. Acesta se coace in cuptorul in prealabil incins, timp de 30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Dupa ce este gata, se scoate din forma si se lasa la racit.
*se procedeaza la fel pentru toate cele 3 parti ale blatului*
De asemenea, se poate coace si tot aluatul o data, in aceeasi tava, dar va trebui sa asteptati mai mult sa se coaca si sa stiti ca il puteti taia singuri in 3 straturi egale.
Prepararea siropului
Intr-o craticioara se pun apa si zahar si se lasa la fiert intr-o oala pe foc pana se dizolva zaharul. DUpa dizolvarea lui, se mai lasa 2 minute.
Dupa ce s-a facut termin siropul, se adauga esenta de vanilie si sucul de lamaie si se lasa sa se raceasca complet.
Umplutura tortului
Intr-un bol se amesteca branza de vaci si crema de branza, zaharul si jumatate din smantana pentru frisca. Peste ele se adauga semintele din pastaia de vanilie. Separat, se bate restul de smantana pana se transforma intr-o frisca tare si se adauga peste branza.
Intr-un alt bol micut, se amesteca granulele de gelatina cu 3 linguri de apa si se incalzesc in cuptorul cu microunde pana se dizolva granulele. A NU se incalzi prea tare gelatina pentru ca fierberea distruge proprietatile de gelatizare.
Dupa ce se amesteca gelatina cu crema de branza, se lasa pentru 20 de minute la frigider. Cand se intareste un pic este numai buna de intins pe blat.
Primul strat se pune pe o farfurie si se insiropeaza bine, bine, apoi se adauga crema de branza. Peste primult strat, se aseaza al doilea, se insiropeaza si se adauga restul de crema.
Glazura tortului este la alegere, insa ea se face foarte rapid. Se omogenizeaza zaharul pudra cu sucul de lamaie si lapte si se toarna peste tort dupa bunul plac.
Sursa: gatesteusor.ro