Taxa oxigen pică! Anunțul făcut de Gabriela Firea, Primarul Capitalei

Publicat: 25 feb. 2020, 11:45 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Taxa oxigen 2020. Informație de ultimă oră despre taxa oxigen pe care românii ar fi trebuit să o plătească din martie 2020.

Taxa oxigen 2020. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un anunț foarte important în legătură cu taxa oxigen, taxa pe care românii ar fi trebuit să o plătească începând cu luna martie a acestui an pentru o anumită categorie de autoturisme.

În cursul acestei dimineți, Primarul Capitalei a anunțat că va renunța la taxa oxigen. Pe rețelele de socializare, pe Facebook, a avut loc un sondaj din care reiese că 90% dintre respondenți nu sunt de acord cu taxa oxigen.

Taxa oxigen 2020. S-a renunțat la taxa de poluare

”Cele două declaraţii video pe care le-am postat (…) au însumat peste 2,5 milioane de vizualizări, cele mai multe, 60 – 70% din Bucureşti şi Ilfov. (…) 90% se exprimau în defavoarea vinietei. Au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice şi juridice”, a spus Gabriela Firea.

”În faţa unui asemenea val de respingere a unei astfel de măsuri care a fost luată în întreaga Europă, aceea de a restricţiona în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul (…) precum şi a vinietei antipoluare, sunt în situaţia de a lua o decizie. (…) Decizia se va transforma în hotărâre de Consiliu General în luna martie. Decizia este, deşi cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetăţenii care mi-au scris (…) renunţa la vinieta antipoluare”, a spus Firea, potrivit Mediafax.

”Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru a finaliza centura ocolitoare a Capitalei. Fără finalizarea centurii, nu putem afirma că avem un oraş în care am luptat într-adevăr cu poluarea”, a mai spus Firea.

Vinietă București – taxă oxigen 2020. Cât ar fi costat vinieta, dacă nu s-ar fi renunțat la proiect

”Începând cu luna Martie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din interiorul ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) este restricționat zilnic, de Luni până Vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, după cum urmează:

Din luna Martie 2020 autovehiculele sub norma de poluare Euro 4 vor plati vinieta Oxigen în orașul București iar autovehiculele sub norma de poluare Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului în zona ZACA. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen începând din anul 2021.

Autovehiculele Non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în orașul București de la 1 ianuarie 2022 iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Sunt exceptate de la plata vinietei scuterele și motocicletele dar și autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcționeaza cu GNL, GNC și GPL.

Începând cu luna Martie a anului 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de Luni până Vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru cele cu norma de poluare Non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen;
– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen – IMPORTANT: achiziționarea unei viniete Oxigen pentru autovehiculele Euro 4 devine obligatorie din anul 2021;
– autovehiculele electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 au acces fără restrictii pe toate arterele.

Pentru autovehiculele sub norma de poluare Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi iar pentru cele Euro 3 și 4 de 5 lei pe zi.

Șoferii care circulă fara vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Se definește Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul definit prin Planul Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Ştirbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei, inclusiv limitele acestui perimetru.

Zonele de restricție vor fi semnalizate prin indicatoare de informare.

Emitere vinieta Oxigen

Vinietele se emit numai după achitarea sumelor prevăzute în anexa nr. I la prezenta Hotărâre, în baza dovezii privind norma de poluare.

În urma emiterii vinietelor, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietelor, denumit în continuare SIEGMCV.

Tarife

Non-euro: 15 lei/ zi, 300 lei/lună sau 1.900 lei/an
Euro 1: 15 lei/zi, 250 lei/lună sau 1.700 lei/an
Euro 2: 15 lei/zi, 200 lei/lună sau 1.500 lei/an
Euro 3: 5 lei/zi, 100 lei/lună sau 700 lei/an
Euro 4: 5 lei/zi, 80 lei/lună sau 500 lei/an

Categorii de autovehicule exceptate de la plata vinietei Oxigen

– cele electrice și hibrid;
– scuterele și motocicletele;
– cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități precum și cele aflate în proprietatea persoanelor cu dizabilități care posedă certificat de încadrare în grad grav de handicap, cu însoțitor, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de pe raza Municipiului București;
– cele destinate transmisiunilor radio și tv;
– autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Informații Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public;
– servicile publice comunitare pentru situații de urgență;
– Societatea Națională de Cruce Roşie din România;
– serviciile de ambulanță;
– Societatea Transport București STB;
– cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare;
– cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului;
– cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Sursă info: vinietabucuresti.ro

Publicat: 25 feb. 2020, 11:45 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×