Un ziar local din Suedia, Mitt i Stockholm, a aranjat un concert surpriza cu faimosul taraf Haidouks, cu doar cateva ore inainte ca ei sa urce pe o mare scena din capitala suedeza.
Incantati de muzica romilor, de talentul cu care manuiesc instrumentele oamenii s-au oprit, i-au ascultat, i-au filmat si le-au lasat bani. Strazile capitalei suedeze au rasunat la acordurile romilior care au cantat cu foc cele mai cunoscute melodii romanesti. Cand au inceput melodiile de joc si de petrecere nordicii s-au adunat intr-un numar impresionant.
Cu zambetul pe buze, romii s-au tot oprit in momentul in care erau recunoscuti de alti romani aflati in trecere. Au dat mana cu ei si au primit aprecieri. Cum muzica fara dans nu se poate, doua pirande au inceput sa-si fluture fustele cu foc, desavarsind spectacolul colorat dat de taraful de Haidouks pe meleaguri straine.
Denumita in maniera occidentala „Le Taraf de Haidouks”, trupa Haiducilor din Clejani a fost revelatia Sperantei Radulescu, etnomuzicolog si cercetator principal la Muzeul Taranului Roman, care i-a cunoscut atunci cand nu erau celebri si i-a inregistrat o perioada lunga de timp, in perioada 1983-1984 si 1991.
Dupa primul turneu international de promovare al albumului de debut “Dumbala Dumba”, in 1988, la Paris si Geneva, haiducii au devenit cunoscuti pe tot mapamondul. Artistii au fost adorati si ovationati pentru muzica lor, spiritul neobosit, inteligenta nativa, un gust estetic innascut pentru muzica sau abilitatea de a invata „dupa ureche”, avand fani dintre cei mai alesi: de la Yehudi Menuhin la Johnny Depp.
Taraf de Haidouks sunt considerati de 20 de ani, la nivel mondial reprezentantii muzicii tiganesti. Cu toate ca numele lor a devenit celebru, romii continua sa traiasca modest, in Clejani.