Studiu. Pentru cât timp ne protejează anticorpii după infectarea cu noul coronavirus

05 02. 2021, 08:41

Potrivit studiilor, mai mulți cercetători susțin faptul că anticorpii care sunt dezvoltați de persoanele vindecate de noul coronavirus ar rezista o perioadă de câteva luni.

Majoritatea persoanelor care au trecut prin boală au un grad ridicat de anticorpi în organism, iar cercetătorii susțin faptul că aceștia îi protejează mai mult de șase luni de zile, anticorpii având rolul de a-i proteja de reinfectare. Studiul a fost efectuat în Marea Britanie, arată alephnews.ro.

Specialiștii au măsurat nivelurile de infecție anterioară cu noul coronavirus la mai multe persoane din Marea Britanie, dar au măsurat și timpul cât au persistat anticorpii în organism la persoanele infectate. Anticorpii din organism ar trebui să ofere, spun specialiștii, o siguranță că reinfectarea ar trebui ”să fie rară”.

„Marea majoritate a oamenilor reține anticorpi detectabili timp de cel puțin șase luni după infectarea cu coronavirus”, a spus Naomi Allen, profesor și om de știință șef la Marea Britanie Biobank, unde a fost efectuat studiul.

Oamenii de știință au aflat că perioada anticorpilor s-a dublat. După șase luni, 88% dintre pacienții monitorizați încă aveau anticorpi în organism. De asemenea, persoanele cu anticorpi încă ar putea să poarte și să răspândească virusul.

Noua tulpină de coronavirus are mutaţii majore

Noua tulpină de coronavirus, care a fost descoperită în Marea Britanie, stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de ștință, întrucât aceasta a suferit mai multe mutații și se răspândește mai rapid. Potrivit oamenilor de știință care analizează genetica virusului, mutațiile includ proteina ”țepușă” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane. Deocamdată, însă, nu este clar încă dacă acestea îl fac mai infecțios.

”Eforturile sunt în curs de desfășurare pentru a confirma dacă vreuna dintre aceste mutații contribuie la creșterea transmiterii”, au spus cercetătorii de la COVID-19 Genomics UK Consortium.

Sursă foto: Pixabay