Motivul pentru care sticlele de bere au culori diferite. Este un detaliu pe care consumatorii acestei bauturi aleg sa il ignore in genral. Dar producatorii pun un mare accent pe acest lucru si iti vom spune de ce.
Unele sticle de bere sunt verzi, altele maro. Adevarul este ca tine si de estetica, dar si de stiinta. Sticla a ajuns in atentia berarilor inca din secolul al XVI-lea. Principala problema a fost faptul ca nu era suficient de puternica pentru a mentine puterea dioxidului de carbon. Dar asa a aparut sticla cu gatul lung.
Sticlele de bere cu gatul lung sunt cele mai populare in toata lumea. Dar acest lucru nu impiedica transformarea berii daca o lasai in soare. Acesta era motivul principal pentru care, in trecut, se strica. Razele soarelui descompun acizii alfa din hamei care reactioneaza cu sulful din bere. Substanta rezultata e chimica si aproape identica cu cea a unui sconcs.
Pentru a proteja berea de razele de soare, berarii au fost nevoiti sa gaseasca o solutie. Au renuntat la sticlele transparente in favoarea celor colorate. Asa au aparut sticlele de bere verzi si sticlele maro. Intre cele doua exista, evident, o diferenta.
Sticla verde ofera o protectie mai mica impotriva soarelui, iar cea maro o protectie mai mare. Ca in cazul ochelarilor de soare, daca e sa facem o comparatie. Chiar daca nu e la fel de buna ca sticla maro, sticla verde de bere a aparut in jurul celui de-al doilea razboi mondial.
Din cauza deficitului de sticla bruna, berarii au folosit sticla verde. Acest lucru a dat si un efect mai rafinat si ‘mai de calitate’ a berii vandute de producatori. Asa a devenit sticla verde un simbol al berii provenite de la fabricile din Europa. Acum sticlele de bere sunt perfectionate si protejeaza bine berea de razele de soare, dar nu strica sa o tineti departe de razele UV 🙂
Sursa: gustarte.ro