Starea de urgență, prelungită în Cehia. Restaurantele și cafenelele rămân închise
Un nou anunț important pentru cei care merg în Cehia. Starea de urgență s-a prelungit pentru încă 14 zile, anunță autoritățile. Se dorește stoparea răspândirii noului coronvirus.
Autoritățile din Cehia au luat o decizie importantă pentru populație. Starea de urgență s-a prelungit pentru încă două săptămâni. Decizia vine după ce săptămâna trecută propunerea Guvernului de la Praga de a prelungi starea de urgenţă a fost respinsă de toţi conducătorii regionali ai Cehiei.
„Sunt foarte bucuros că a câștigat bunul simț. Încheierea stării de urgenţă ar fi presupus reducerea restricţiilor şi nu ne permitem aşa ceva încă. Starea de urgență actuală ar fi expirat duminică. Guvernul ar fi putut folosi alte opțiuni legale pentru a reimpune unele restricții ale coronavirusului, dar nu pe toate”, a declarat premierul ceh Andrej Babis.
În starea de urgență, barurile, restaurantele și cafenelele sunt închise, la fel ca și afacerile de servicii. Cehia a trecut de mai multe ori prin lockdown, iar peste 18.000 de oameni și-au pierdut viața de la începutul pandemiei până în prezent, arată BZI.ro.
Cercetătorii au descoperit 13 tulpini de coronavirus
Oamenii de știință au descoperit 13 tulpini de coronavirus pe teritoriul chinez. Însă, un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății susține faptul că tulpinile respective ar fi existat deja în decembrie 2019, chiar când au fost raportate primele cazuri de îmbolnăviri. O echipă de cercetători a luat parte la un studiu în China, Wuhan, centrul unde a izbucnit pandemia mondială de coronavirus, arată alephnews.ro.
Astfel că, la acest studiu au luat parte 17 specialiști de la OMS și 17 cercetători chinezi care au recoltat proble în China și au descoperit faptul că în decembrie 2019, deja ar fi existat 13 tulpini de Covid-19. La aceste rezultate au ajuns și după ce au analizat și probe genetice parțiale. Unele probe au fost colectate din piețe și altele care nu au legătură cu zonele de mărfuri.
Există o posibilitate ca virusul să fi circulat printre oameni mult mai devreme. Misiunea OMS în Wuhan a analizat 92 de cazuri suspecte din lunile octombrie și noiembrie din anul 2019 la pacienți care aveau simptome similare cu cele la îmbolnăvirea cu noul coronavirus. S-au făcut și teste pentru anticorpi, iar la cei 67 de pacienți care au acceptat, testele au ieșit negative.
Sursă foto: Pixabay