O jucarie aparent noua, numita spinner, un fel de titirez cu doua sau trei petale, s-a raspandit cu rapiditate in scolile din intreaga lume. Si in Romania au aparut astfel de jucarii dupa care cei mici se dau in vant. Specialistii avertizeaza ca acest joc poate avea si efecte negative.
Dupa nici doua luni de la aparitia jocului, multi profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au saturat deja de el si interzic aceste jucarii care se presupune ca ajuta la calmarea stresului, scrie psnews.ro.
Aceste jucarii au cucerit rapid persoanele atat din SUA, cat si din Europa. ”Se pare ca toata lumea s-a lasat vrajita de aceasta nebunie rotativa. Noua moda ar putea disparea in cateva luni, la fel de brusc cum a aparut”, a declarat Frederique Tutt, expert in piata de jucarii la cabinetul international NPD Group.
Istoria acestei jucarii incepe cu doua decenii in urma cand Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de sapte ani, a conceput acest spinner.
Ea nu si-a mai putut permite brevetul pentru jucaria devenita acum omniprezenta, asa incat nu primeste niciun ban din vanzari, dar insista ca este multumita de popularitatea ei brusca, conform unui articol de The Guardian.
A detinut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat in 2005, pentru ca nu-si putea permite taxa de reinnoire de 400 de dolari. Catherine sustine ca originea spinner-ului se afla intr-o vara oribila, la inceputul anilor 1990, cand suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimuna care provoaca slabiciune musculara si avea grija de fiica ei, Sara, acum in varsta de 30 de ani.
Profesorii marturisesc ca jucaria ii impiedica pe elevi sa fie atenti la ore, asa ca le-au interzis sa mai intre cu ea in clase. Elevii ii contrazic pe dascali si spun ca, din contra, spinnerul ii ajuta sa se concentreze.