Specialiștii avertizează de ce este greșit să-ți construiești singur șemineul

Publicat: 30 aug. 2022, 16:14 Autor: Maria Apostol General
Specialiștii avertizează de ce este greșit să-ți construiești singur șemineul

Din cauza faptului că, în ultima vreme, șemineele au devenit extrem de populare în preferințele multor români, s-a născut un fenomen destul de îngrijorător printre oamenii care își doresc o astfel de sursă de încălzire pentru locuințele lor.

Ghidați poate și de ambiția de a “construi cu mâna mea” sau din motive financiare, există destule cazuri în care, unele persoane încearcă să își construiască un șemineu pe lemne în regim propriu, ignorând că un astfel de proces complex are nevoie de mâna unui meșter cu experiență și zeci sau sute de șeminee construite de la A la Z.

Deși nu este imposibil să realizezi singur un șemineu, majoritatea proiectelor construite fără ajutor specializat sunt greșite încă de la început și chiar pot ajunge să fie extrem de periculoase pentru siguranța casei și a vieții membrilor familiei, expunându-te la riscurile incendiilor de locuință sau a intoxicațiilor accidentale cu fum.

Astfel, specialiștii sibieni în șeminee, sobe pe lemne sau modele ecologice de centrala pe peleti, ajutați de experiența vastă dobândită de-a lungul a peste două decenii de comercializare și montaj profesional al tuturor tipurilor de dispozitive termice alternative, ne confirmă că, în aceste nefericite situații majoritatea clienților apelează la ajutorul lor pentru a remedia ce s-a stricat în timpul construcției.

În cazurile fericite, aceștia trebuie doar să repare sau să îmbunătățească lucrarea, dar au existat și nenumărate situații în care, întregul proces de construcție și montaj a trebuit să fie reluat de la zero, ceea ce s-a tradus automat într-o risipă inutilă de bani, nervi consumați și timp pierdut.

Așadar, profesioniștii cu experiență, recomandă să nu încerci să montezi singur, un astfel de dispozitiv termic atât de complex! Vorbim din start despre o lucrare cu un grad de dificultate foarte mare, ce necesită pregătire profesională riguroasă, experiență vastă și utilizarea de materiale de calitate superioară. Totuși, dacă îți dorești să te implici direct în proiectul șemineului tău și vrei să asiști la procesul de construcție, poți discuta acest aspect cu firma care se ocupă de realizarea sistemului de încălzire.

În acest caz, vei putea contribui direct cu idei și sugestii de a căror implementare se va ocupa tehnicianul responsabil. La final, toată lumea va fi mulțumită de rezultatele obținute, iar șemineul va respecta la virgulă, normele legale de funcționare.

Pentru a te convinge și mai mult, de ce este important să colaborezi cu un expert în domeniu, o să îți prezentăm sumar câteva principii pe care un specialist le va aplica pentru orice tip de șemineu.

Calitatea materialelor poate influența derularea întregului proiect de construcție a unui șemineu, motiv pentru care este important să nu economisești exagerat atunci când trebuie să cumperi componentele vitale. Începând de la modelul de usa soba ales sau tipul de focar pentru șemineu și până la alegerea corectă a coșului de fum, fiecare componentă trebuie să fie realizată dintr-un material capabil să garanteze funcționarea în condiții optime de randament și siguranță.

Dat fiind faptul că focarul este cea mai importantă componentă a unui șemineu, evită să achiziționezi un model costisitor dacă nu ești dispus să menții același nivel calitativ și pentru restul materialelor necesare. În plus, un focar performant funcționează excelent cu un coș de fum profesional. Pe lângă materialul din care este realizat, coșul de fum trebuie dimensionat corect astfel încât fumul să fie evacuat în condiții optime.

 

În concluzie, cel mai bine este să nu încerci să experimentezi construcția unui șemineu pe cont propriu. De aceea, îți recomandăm să apelezi la serviciile unei firme specializate în șeminee, care te poate ajuta să obții un proiect eficient, fără să-ți pună în pericol siguranța familiei sau integritatea locuinței.

Publicat: 30 aug. 2022, 16:14 Autor: Maria Apostol General
Pe aceeași temă