Sparanghelul, hrana regilor: leguma este o minune pentru sanatate daca e gatita corect! Iata cateva trucuri simple

Publicat: 18 aug. 2017, 14:10 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Sparanghelul, hrana regilor: leguma este o minune pentru sanatate daca e gatita corect! Iata cateva trucuri simple

Sa cureti sparanghel nu e mare filosofie. Pe scurt, sparanghelul are partea dinspre varf mai frageda si partea dinspre coada mai fibroasa. Ce ne intereseaza pe noi este partea frageda, evident.

Ca sa le separi pe cele doua, poti sa tii tija de sparanghel de capatul mai lemnos si sa o indoi pana ce se rupe. Vei ramane cu partea mai frageda si verde, dinspre varf. Foloseste aceasta tija frageda ca masura. Aliniaza pe masa toate tijele de sparanghel si inlatura partea de la baza (codita) insa nu arunca nimic. Poti sa folosesti coditele pentru o supa crema delicioasa. In principiu, cu cat este mai groasa tija, cu atat este mai dura coaja.

Cum alegi sparanghelul

Atunci când alegeţi sparanghelul aveţi grijă să aibă tulpinile drepte, fără capete foarte lemnoase sau zbârcite. Sparanghelul poate să fie mai gros sau mai subţire. Tulpinile subţiri pot să fie mâncate şi crude sau făcute la abur, în timp ce cele groase se pot face la cuptor sau în tigaie. Sparanghelul poate avea mai multe culori, de la alb până la verde închis sau mov. În funcţie de culoare, diferă şi un pic la gust. Cel mov este un pic mai dulce şi se poate mânca şi negatit. Cel alb are această culoare întrucât nu este crescut la soare. El trebuie curăţat de coajă şi gătit.

Cum pastrezi sparanghelul

Se poate păstra câteva zile în frigider, după ce a fost cumpărat. Cel mai bun mod de a-l păstra este într-un borcan, având rădăcinile în apă. Nu se spala atunci când se cumpără, ca să reziste mai mult. Cel mai uşor este de spălat folosind o strecurătoare.

Cum se gateste sparanghelul

Poti sa-l blansezi. Pune apa la fiert cu putina sare. Cand clocoteste scufunda sparanghelul 1 ½ – 2 minute in apa care clocoteste,  apoi transfera-l imediat intr-un bol cu apa cu gheata pentru a opri fierberea si pentru a pastra culoarea vie.

Poti sa-l sotezi intr-o tigaie acoperita, cu putin unt clarifiat si un strop de apa, sau poti sa-l gatesti la abur. Daca iti doresti un sparanghel crocant, poti sa-l dai la cuptor, stropit cu ulei de masline, sare si piper. Tot la cuptor poti sa-l faci gratinat sau poti sa-l perpelesti pe gratar.

Sursa: gastropedia.ro

Publicat: 18 aug. 2017, 14:10 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă