Sos de rosii delicios. 10 retete pe care trebuie sa le stii!
Daca vrei ceva simplu si extrem de delicios, nu ezita sa incerci sa prepari acest sos de rosii. Aceste retete de sos de rosii sunt bune la orice. Il puteti pune la orice preparat. De la pizza, paste, lasagna, la supa de rosii sau alte delicii.
Vara trebuie neaparat sa profitam de rosiile romanesti bune si coapte, mai ales ca acestea sunt bio, dulci si zemoase. Iata 10 retete pe care trebuie sa le stii neaparat.
Rosiile si capatanile de usturoi se invelesc in folie si se coc pe gratar. Dupa ce s-au copt, se cojesc rosiile de pielite si usturoiul de coaja, se piseaza, se amesteca bine cu putin ulei de masline si se condimenteaza dupa gust.
In 2 litri de apa care fierbe, oparim rosiile (1 minut) ca sa le putem decoji usor. Decojim rosiile, le tocam marunt si le punem intr-o oala cu uleiul de masline, la fiert. Condimentam cu sare, piper, oregano si zahar. Lasam la fiert 15-20 minute pana cand compozitia scade si se ingroasa. Se lasa la racit si il putem folosit la pizza.
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se pune la calit in ulei la foc moderat. Dupa ce se inmoaie putin, se adauga sucul de rosii si un pahar de apa. Se lasa sa fiarba la foc domol, acoperit, pana scade – aproximativ 20-30 de minute.
Inainte de a inchide focul , se da sare, piper, usturoiul taiat bucatele si foaia de dafin rupta bucatele. Se poate servi ca atare, combinat cu ciuperci, sau peste piure de cartofi, ori pilaf, ca mancare de post, sau se poate folosi ca sos pentru friptura la tava, reteta pe care o veti vedea in zilele urmatoare.
Se pun pastele sa fiarba in apa cu un praf de sare, conform indicatiilor de pe pachet. Intre timp, usturoiul feliat se caleste in ulei doar un pic si apoi se adauga rosiile curatate de pielite si taiate marunt. Se lasa 5 minute pe foc, se pune si sucul in care au stat rosiile si pasta de rosii desfacuta cu putina apa.
Se lasa sosul sa fiarba 10 minute, potrivind gustul de sare si piper. Odata pastele fierte, se scurg bine si se pun imediat in sosul de rosii. Se amesteca prin scuturarea tigaii si se verifica gustul de sare. Se aduc la masa cu busuioc, optional.
Tăiem carnea felii mai groase, de cca. 2 cm. Am preparat şi am combinat 3 felii de pulpă cu 2 felii de muşchi. Încingem o tigaie neaderentă şi fără a folosi ulei, rumenim feliile de carne pe ambele feţe. Carnea are şi ceva grăsime care se topeşte şi ajută la rumenire şi la gust. După ce am rumenit feliile de carne le aşezăm într-o cratiţă sau într-o tigaie mai mare (dar care se poate băga la cuptor).
Curăţăm usturoiul, îl zdrobim cu presa şi preparăm un mujdei mai lung. Oprim 3-4 căţei de usturoi pentru a-i pune în sos la final. Punem mujdeiul în cratiţă, peste carne.
Peste carne, mujdei şi condimente adăugăm roşiile şi omogenizăm uşor, astfel încât carnea să fie acoperită de sos. Punem un capac pe cratiţă şi o băgăm la cuptor la foc potrivit să fiarbă înăbuşit mai bine de o oră, până scade sosul după cum ne place şi carnea se pătrunde şi se înmoaie bine.
Se curata rosiile si ceapa, se spala, se toaca marunt, se pun in uleiul incins. Se amesteca pina se obtine un sos. Se pune un praf de sare. Se poate servi ca si garnitura la diverse preparate.
Bati bucatile de carne usor, ca pentru snitele. Le condimentezi cu sare si piper, dupa gust. Intr-o tigaie, rumenesti puiul in ulei incins, pe fiecare parte, cand cand isi schimba culoarea, apoi scoti pe o farfurie. Calesti usturoiul 1-2 minute, apoi adaugi rosiile si untul.
Amesteci pana cand tot untul se topeste si obtii un sos gros. Combini cu frunzele de busuioc. Servesti puiul cu sos de tomate si busuioc.
Punem uleiul pe foc cu o lingura de faina si lasam doar cateva secunde. Luam de pe foc adaugam putin din sucul de rosii si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Apoi punem inapoi pe foc si adaugam putin cate putin din sucul de rosii amestecand mereu. Adaugam apoi sarea si zaharul si busuiocul tocat si lasam la fiert aprox 15-20 minute amestecand.
Pentru sos:
Carnea se taie bucati, se spala, se lasa sa se scurga bine de apa, apoi se da prin masina de tocat. Se adauga sare si piper, pesmetul, oaule batute si usturoiul zdrobit. Se amesteca bine apoi se pune patrunjelul tocat marunt. Se omogeanizeaza bine, apoi se formeaza bilute potrivite. Se pot coace la cuptor sau prajite in ulei.
Sosul: se curata si se spala legumele. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei. Morcovul si telina se dau pe razatoarea cu gauri mici. Se pune morcovul peste ceapa si se lasa sa se caleasca bine, pentru a iesi putina culoare din morcov.
Se pune si telina, se caleste putin si apoi se adauga apa si se fierbe totul la foc mic pana se inmoaie bine legumele. La final se adauga sosul de soia si bulionul. Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se pune zaharul si otetul dupa gust. La final se adauga chiftelute si se mai fierbe 5 minute.
Se pune la fiert apa cu pasta de rosii, se da in cateva clocote, se adauga usturoiul, mararul, se mai da un clocot, se opreste. Se apasa cu lingura piure-ul din farfurie, astfel incat sa se formeze 3-4 adancituri, unde se toarna sosul.