Solstițiul de vară, cea mai lungă zi a anului. Tradiții și superstiții. Ce să nu faci niciodată!

Publicat: 21 Jun. 2021, 09:06 Life
Solstițiul de vară, cea mai lungă zi a anului. Tradiții și superstiții. Ce să nu faci niciodată!

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an și marchează momentul în care începe vara din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic. La ceastă dată, soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopţii începe să crească, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”, potrivit sursei citate.

Ce reprezintă Solstiţiul

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuator. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an. Acest fapt generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

 Tradiții și superstiții

Solstiţiul de vară are şi rezonanţe mistice. De această zi magică este legat și un ritual de transformare a unei bijuterii din aur într-un talisman norocos. Dacă âţi doreşti să realizezi un talisman trebuie să iei bijuteria preferată, înainte cu o zi de solstițiu, să o pui într-un vas rezistent la foc. Înăuntru se pun ierburi aromate (cimbru, rozmarin, mușețel, lavandă, sunătoare), deoarece reprezintă elementul pământ.

În dimineața zilei de solstițiu de vară se scoate bijuteria din aur și se pune într-un vas cu apă curată. După ce ai făcut toate acestea, trebuie să treci bijuteria prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii. Astfel se spune că bijuteria este purificată datorită elementului focului.

Din cele mai vechi timpuri se credea în energia solstițiului de vară.Astfel că, timpul solstițiului se practica magie, deoarece se considera că solstiţiul avea darul de a îndeplini dorințele ori aspirațiile care, aparent, erau imposibile. Se spune că, datorită puterilor magice ale focului de solstițiu, fetele își puteau ghici viitorii soți. Flăcările focului alungau demonii și spiritele rele.

Ce legătură are solstiţiul de vară cu sărbătoarea Sânzienelor

Solstițiul de vară este legat de sărbătoarea de Sânziene. Drăgaica sau Sânzienele sunt sărbătorite de români pe data de 24 iunie. Sânzienele reprezentau în mitologia românească zânele bune, zâne care se înrudeau cu maleficele iele. Însă, dacă ziua nu era respectată de oameni așa cum se cuvine, atunci şi ele deveneau surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Noaptea de Sânziene este plină de magie și mister. Potrivit spuselor din bătrâni, este ziua favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Pe 24 iunie, de Sânziene, creștinii sărbătoresc și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare importantă trecută în calendar ortodox 2020.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 21 Jun. 2021, 09:06 Life
Pe aceeași temă