Pentru cei ce nu stiu, sofranul este supranumit 'aurul rosu' datorita pretului per kg cu care se vinde.
Sofranul supranumit ‘aurul rosu’ costa 14.000 de euro per kilogram. O astfel de plantatie a aparut si pe campurile din Gorj. Sofranul a fost adus in Europa de spanioli. Este un condiment la mare cautare si extrem de scump. Este originar din Orientul Mijlociu si, la Gorj, il cultiva un iberic.
Guzman Aparitio este un spaniol care a cumparat 15 hectare in comuna Bustunchin, Gorj. Acesta le-a cultivat pe rand pentru ca, daca le cultiva pe toate, il costa 45.000 de euro. Cu toate astea, eforturile si banii sai se intorc inzecit la el avand in vedere pretul unui kilogram de sofran.
„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol, conform digi24.ro. In primul an, barbatul a cules 200 grame de sofran.
Investitorul a înfiinţat o cooperativă în comună. Cine vrea să cultive şofran se poate asocia cu el. Ibericul a promis ca le va asigura piaţa de desfacere. „L-am pus destul de bine, cum ne-a învăţat si pe noi domnul spaniol şi am muncit, le-am pus ca lumea şi vedeţi cum a ieşit”, spune unul dintre localnici.
„Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim”, adaugă un alt localnic. Fiecare floare de sofran produce trei stamine. Acestea sunt culese cu mana si uscate. Pentru un gram de condiment ai nevoie de sute de firicele fine. Recolta de pe 4 hectare iti ofera un kg de sofran, adica 14.000 de euro.
Sofranul este un condiment de lux si o delicatesa. Este folosita de spanioli la multe feluri de mancare. Cel mai celebru fel la care se pune sofran e paella. Sofranul ii da culoarea galben-rosiatica. Italienii il folosesc in risotto, iar indienii il pun si in dulciuri.
„Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe şi decât aurul. Îl folosim foarte rar, îl folosim la mese speciale pentru că are o aromă delicată şi nu toată lumea ştie să aprecieze”, spune Claudia Turbatu, bucătar şef.