Sfaturile specialistului în sezonul rece! Cât și cum trebuie să mănânci de sărbători ca să nu ajungi la urgență! “Dacă faceţi friptură de porc, îndepărtaţi tot şoricul şi grăsimea înainte de preparare”

Publicat: 25 Dec. 2020, 16:16 Vedete

Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou se asociază, de obicei, cu mese îmbelşugate, cu bucate tradiţionale şi nu numai!

Pentru unele persoane, aceste obiceiuri culinare sunt o plăcere, pentru alţii, mesele prelungite sunt generatoare de neplăceri, uneori mergând până la diverse probleme medicale.

Cu toate acestea, Crăciunul nu trebuie să devină o problemă pentru cei care trebuie să respecte diverse diete. Există modalităţi de a menţine dieta sanatoasă în timpul sezonului de Crăciun. Acesta este sfatul medicului nutriționist Oana Dumitrache, care a colaborat cu o mulțime de vedete autohtone, printre care cele mai cunoscute sunt Teo Trandafir, Raluca Bădulescu, Nicoleta Voica, Navi, Sabina Iosub, Anca Florea, dar și multe alte nume celebre. De altfel, atunci când dă halatul de medic jos, Oana Dumitrache este maestră pe scenă, căci are o voce de aur și cântă împreună de prietenii ei, dar și de artistul Danny D, cunoscut ca Maluma de România. Astfel, medicul nutriționist al vedetelor ne ajută cu sfaturi alimentare și cum să fim mai atenți de sărbători!

Cumpătarea

„Moderaţia este un principiu întotdeauna valabil legat de problema supraalimentării de Crăciun. Este uşor să spui “trebuie să manânc şi să beau cu moderaţie”, dar este mai greu să pui în practică acest lucru. Câteva idei în acest sens:

Folosiţi farfurii mai mici – subconştientul ia în considerare o farfurie plină, chiar dacă ea este mai mică în realitate!

Când este posibil, e de preferat să luaţi cantităţi mai mici din mai multe preparate, decât să luaţi cantităţi mai mari din mai puţine feluri. Acest lucru vă asigură o masă echilibrată şi nu supraîncărcată doar cu un aliment gras sau cu conţinut ridicat de carbohidraţi. Pentru fiecare pahar de alcool sau băuturi răcoritoare, beţi şi un pahar de apă. Apă vă satură, nu are calorii sau efecte secundare, este ieftină şi ajută la eliminarea exceselor. Debarasaţi masa imediat ce toată lumea a terminat de mâncat, astfel încât să nu aveţi de unde “ciuguli” ulterior, în timpul discuţiilor de la masă de Crăciun. Preparaţi-vă propriile băuturi cu suc de fructe reale în loc de băutură conservate. Nu puneţi pe masă toată hrană disponibilă în casă, astfel încât oamenii să nu servească mai mult decât le poate face bine.

Alternative

Ori de câte ori aveţi control asupra meniului, alegeţi alternativa cea mai sănătoasă de preparare şi servire. Puteţi sugera acelaşi lucru şi altor persoane care vă vor oferi mese în această perioadă de sărbători.

Este o bună alegere de a face un pic altfel Crăciunul din acest an, de exemplu, încercaţi un picnic cu un meniu bogat în salate, mai degrabă decât fripturi imense sau de a organiza o activitate cu prietenii în loc de a avea o noapte de Crăciun cu degustări de băuturi prelungite.

Câteva modalităţi de a reduce conţinutul de grăsime şi de a creşte valoarea nutritivă a alimentelor de Crăciun sunt enumerate mai jos. Depinde de dumneavoastră ce veţi alege:

Legume

Preparaţi legumele cât mai puţin posibil. Nu le supracoaceţi sau prăjiţi.

Alegeţi mai degrabă o salată, decât legume coapte în grăsime.

Folosiţi condimente şi ierburi pentru a aroma legumele, nu unt sau sosuri.

Preparaţi legumele pe aburi, mai degrabă decât prin fierbere – vor fi mai sănătoase şi mai gustoase!

Alegeţi o salată de cartofi picantă în loc de o salată de cartofi cu maioneză. O alegere şi mai bună ar fi evitarea cartofilor şi alegerea unei salate verzi.

Evitaţi şunca şi salamul în salate.

Legumele la grătar sunt delicioase şi un pic exotice – un platou de legume la grătar arată foarte bine şi pot fi preparate pe grătar pentru a economisi spaţiu în bucătărie.

Cartofii la cuptor pot fi acoperiţi cu sos de iaurt sau brânză slabă în loc de unt.

Sosurile pot anima o salată fără a adăuga calorii. Încercaţi suc de lămaie sau oţet (există mai multe tipuri!) sau ierburi proaspete.

Carnea

Eliminaţi pe cât posibil grăsimea din carne înainte de gătit.

Serviţi preparate de peşte proaspăt sau fructe de mare în loc friptură de carne roşie.

Ungeţi carnea cu suc de lămâie (singur sau în amestec cu usturoi şi ierburi).

În cazul în care este posibil gătiţi carnea la grătar sau rotisor, mai degrabă decât prăjită.

Dacă faceţi friptură de porc, îndepărtaţi tot şoricul şi grăsimea înainte de preparare. Din grăsime şi şoric se pot face jumări, deşi nici acestea nu sunt foarte sănătoase!

Deserturi

Alegeţi un platou de fructe sau salată de fructe proaspete – o alegere apetisantă pentru o zi fierbinte de Crăciun!

Evitaţi deserturile cu crustă, cum ar fi plăcintele cu brânză.

Distrează-te cu un sos dulce fondue sau iaurt peste fructe proaspete.

Amestecurile de fructe cu iaurt, chiar congelate, sunt o alegere delicioasă. Stropeşte-le cu ciocolată şi nimeni nu va şti că e o alegere sănătoasă!

Ingheţata din fructe poate reprezenta un final minunat la orice masă. Totuşi, alegeţi o reţetă fără adaos mare de zahăr.

Faceţi un tort cu fructe pasate, în loc de ulei sau unt.

În locul unui singur ou, încercaţi să utilizaţi două albuşuri de ou.

Utilizaţi fructe proaspete sau cremă de branză pentru a orna tortul, mai degrabă decât ciocolată sau bezea.

Nu uitaţi!

Alegeţi pâine integrală.

Alegeţi sosuri cu conţinut scăzut de grăsimi, sunt mai sănătoase!

În loc de un bol de bomboane sau ciocolată pentru oaspeţi, de ce să nu oferiţi un castron de cireşe sau struguri?

Coaceţi pâine proaspătă sau baghete pentru a le utiliza în loc de chips-uri, dacă serviţi sosuri picante (dips). Adaugă felii de legume la platou pentru ornare”.

Și, în încheiere, care este secretul nutriționistului pentru a nu lua virusul Coronavirus? “În opinia mea este o viață echilibrată, o minte echilibrată !!!! -Men Sana în corpore Sana!”,  a mai adăugat nutriționistul vedetelor, medicul Oana Dumitrache.

 

 

 

 

 

 

Publicat: 25 Dec. 2020, 16:16 Vedete
Pe aceeași temă