Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoare. Care sunt superstitiile acestei zile

Publicat: 29 nov. 2017, 18:56 Autor: D. C. News 3

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoare. In fiecare an, pe 30 noiembrie, crestinii il praznuiesc pe ocrotitorul romanilor. Acesta mai este supranumit ‘Cel dintai chemat’. El a fost primul care a raspuns chemarii la apostolat a lui Iisus Hristos. Numele sau inseamna „bărbăție, curaj și îndrăzneală”, in cultura greaca.

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoare: este primul care a propovaduit Evanghelia la geto-daci. Este considerat crestinatorul romanilor. Acesta a trait intr-o pestera saracacioasa, in apropierea localitatii Ion Corvin din judetul Constanta. In prezent, a devenit biserica.

In prezent exista 700.000 de romani care poarta numele de Andrei, Andreea sau derivatele lor. Data de 30 noiembrie a devenit prin lege sarbatoare publica. Este zi libera din anul 2012.

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoare

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoareIn aceasta zi din an, preotii sustin slujbe la biserica. Aici vin credinciosi care se roaga pentru sanatate si prosperitate. Sfantul Andrei a devenit Ocrotitorul Romaniei in anul 1997, in urma hotararii Sfantului Sinod, pe 14 nov 2001. Sf Andrei a fost ales ocrotitor al Catedralei Sfantuirii Neamului romanesc.

In noaptea de 29 spre 30 nov planeaza superstitii asemanatoare Halloweenului la americani. Sf Andrei a fost numit si ‘Apostolul Lupilor’. Obiceiul spune ca in aceasta seara lupii vorbesc cu grai de om. Bariera dintre viata si moarte slabeste, strigoii si moroii umbla pe pamant, in locurile pe care le vizitau cand erau in viata.

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoareIn trecut, batranii credeau ca in aceasta seara, casele lor erau bantuite. Singura metoda de aparare era usturoiul. Il curatau, il pisau si ungeau usile cu el, geamurile, cotetele animalelor sau hornul casei. Cei mai tematori se ungeau cu usturoi la incheieturi.

Pentru a impiedica patrunderea spiritelor in casa, oamenii intorceau vasele si canile cu gura in jos. Motivul e bizar: pentru a nu exista ‘nicio gura de intrare in casa lor’. Fetele necasatorite isi pun un fir de busuioc sub perna pentru a isi visa ursitul. La miezul noptii, fetele tinere intorc un ulcior cu gura in jos si pun carbuni pe fundul vasului.

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoare

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoareApoi rosteau cateva cuvinte pentru a cuceri barbatul iubit. Se crede ca, in noaptea de Sfantul Andrei, rugaciunile si incantatiile sunt mai puternice. Agheasma si busuiocul erau folosite pentru a alunga duhurile rele. Erau folosite, alaturi de usturoi, la prepararea mancarurilor pentru oameni, dar si pentru animale.

Sfantul Andrei, traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoareBatranii obisnuiau sa puna grau la incoltit in aceasta seara. Se punea o mana de boabe intr-un vas cu putin pamant si apa. Superstitia spune ca inaltimea si desimea firelor de grau crescute pana la anul nou arata cum va fi anul urmator. Graul inalt si sanatos semnifica un an prosper, sanatate, succese si un viitor imbelsugat.

Graul incolti poate prevesti si cat de bogata va fi recolta anului urmator. Un grau bogat anunta un pamant rodnic si o recolta generoasa. Fetele care vor sa afle cu cine se vor marita trebuie sa puna 41 de boabe de grau sub perna. Cel care le fura graul le va deveni sot, informeaza digi24.ro.

Publicat: 29 nov. 2017, 18:56 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă
×