Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost, ce a facut pentru poporul nostru si unde se afla biserica lui

Publicat: 29 nov. 2017, 19:10 Autor: Echipa Ciao.ro News 3

Sfantul Andrei, apostolul romanilor, este sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. A fost fratele lui Simon Petru. Ambii erau pescari, meserie deprinsa de la tatal lor.

Sfantul Andrei era evreu, dar a primit nume grecesc. Romanii il stiu si sub denimirea de Apostolul Lupilor, denumire derivata din vechea denumire a dacilor (lupi). Legendele spun ca lupul a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetuzei. Capetenia lupilor l-a vegheat pe Apostolul Andrei in Dobrogea, spre Pestera in care s-a adapostit (in apropierea localitatii Ion Corvin din judetul Constanta).

Inainte de a fi ucenicul lui Hristos, Sf Andrei a fost ucenicul Sf Ioan Botezatorul. Dupa ce acesta a rostit cuvintele „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29), in Sf Andrei s-a trezit dorinta de a il urma pe Hristos. Chemarea lui a fost relatata de Evanghelistul Matei:

„Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20).”

Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost

Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost, ce a facut pentru poporul nostru si unde se afla biserica luiConform Scripturii, Andrei a fost martor la inmultirea painilor si pestilor si la invierea lui Lazar. Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. Calendarul gotic si Martirologiile istorice occidentale sustin ipoteza misiunii Sf. Andrei in Scitia. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata si de scriitori bisericesti.

Andrei „a predicat in Pont, Tracia si Scitia”. Dupa un alt izvor, pastrat in acelasi Sinaxar, Sfantul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul sau Amplias, pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 30 octombrie.

Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost, ce a facut pentru poporul nostru si unde se afla biserica luiPrezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos in tara noastra. Sf Andrei a murit la Patras, ca martir, informeaza crestinortodox.ro. Traditia spune ca acesta a murit pe o cruce in forma de X.

Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost

Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost, ce a facut pentru poporul nostru si unde se afla biserica luiIn anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. Apoi au fost duse in Italia. Pestera in care Sfantul Apostol Andrei ar fi vietuit pe teritoriul romanesc se afla la 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta.

Sfantul Andrei, apostolul romanilor! Cine a fost, ce a facut pentru poporul nostru si unde se afla biserica luiIn ea s-a construit o biserica in centrul careia se afla un fel de pat, scobit in piatra. Traditia spune ca Sf Andrei se odihnea pe el. Pestera a devenit biserica in 1944 de Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. A fost distrusa de trupele rusesti pentru ca dupa 1990 sa fie refacuta. In prezent, mii de credinciosi vin sa se roage aici.

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

Publicat: 29 nov. 2017, 19:10 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Pe aceeași temă