Sediul Tinerimii Române din București, construcția primei femei arhitect din istorie

Publicat: 14 nov. 2018, 00:01 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Sediul Tinerimii Române din București, construcția primei femei arhitect din istorie

Poziționat superb, exact între parcurile Izvor și Cișmigiu, parcă supraveghind Dâmbovița exact înainte ca râul care traversează centrul capitalei să facă un cot care ocolește domol centrul vechi, Palatul Tinerimea Română este una dintre cele mai șarmante și mai originale construcții din București.

A fost ridicat între 1924 și 1927 și este creația Virginiei Andreescu Haret, prima femeie arhitect din lume cu atestat recunoscut (încă o dovadă a faptului că Bucureștiul interbelic dădea ora exactă în toată lumea, în multe privințe). Născută Andreescu, aceasta a fost nepoata pictorului Ion Andreescu.

A obținut diploma de arhitect în 1919 și și-a luat al doilea nume după ce s-a căsătorit, în 1928, cu nepotul matematicianului Spiru Haret. Andreescu-Haret a mai construit alte câteva clădiri intrate în istoria modernă a Bucureștiului, dintre care putem aminti liceele Gheorghe Lazăr și Cantemir Vodă sau ”Blocul Societății Locuințelor Eftine”.

Povestea clădirii construite lângă parcul Izvor imediat după atestarea României Mari începe însă încă din 1877, când un fior naționalist cuprindea țara încă neîntreagă, imediat după Războiul de Independență. Pe acest fond, elevii de la liceul ”Matei Basarab” din București fondează ”Tinerimea Română”, o societate științifică și literară al cărei scop era educarea copiilor români în spirit patriotic și creștin.Palatul Tinerimea Română este o îmbinare delicioasă de cel puțin trei stiluri (eclectic, neoromânesc și art deco) și se ridică pe patru niveluri + subsol, fiecare dedicat unei activități specifice: la subsol se aflau o tipografie și un restaurant, la parter spații de închiriat, la etajul I o sală de festivități, la II camere de dormit, la III redacția revistei ”Tinerimea Română”, iar la IV un muzeu etnografic și o bibliotecă.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

 

Publicat: 14 nov. 2018, 00:01 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă