Secretul cozonacului lui Cătălin Scărlătescu. Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma perfectă pentru masa de Paște.
“Secretul cozonacului perfect stă în prospețimea şi proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate, obții preparate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât arta gătitului”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.
Secretul cozonacului lui Cătălin Scărlătescu
Nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, cozonacul nu este, totuși, uşor de preparat. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi. Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat și online pentru masa de Paşte. Între timp, iată rețeta secretă pas cu pas!
Avem rețeta secretă pas cu pas
Ingrediente:
1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nucă
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajă de lămâie
Mod de preparare:
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lasă compoziția să crească până când își dublează volumul.
- Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.
- Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
- Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată şi rahat şi se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahăr.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
- Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...