Se poate lua sau nu coronavirusul la toaletă? Ce răspuns a oferit dr. Răzvan Cherecheș

27 04. 2021, 08:43

Se poate lua sau nu coronavirusul la toaletă? Ce se întâmplă în momentul în care o persoană infectată cu noul coronavirus a utilizat toaleta, iar o altă persoană merge imediat după în grupul sanitar.

Medicul Răzvan Cherecheș, profesor în Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, specialist în politici de sănătate publică, a răspuns la o întrebare pe care multe persoane și-au pus-o: există posibilitatea să te infectezi cu noul coronavirus, în condițiile în care mergi la toaletă, imediat după ce o altă persoană infectată a folosit grupul sanitar? Răspunsul oferit de medic este „da”.

„Da! După ce o persoană a utilizat toaleta, dacă trage apa fără să coboare capacul bolului de veceu se creează un nor de aerosoli care conţine fecale, urină, orice s-a depus în bolul de veceu. Persoana iese din toaletă, tu intri şi inhalezi norul de aerosoli şi ai şansa să te infectezi pentru că virusul se transmite şi prin fecale”, spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş.

Pentru a scade riscul de infectare la toaletă, medicul recomandă ca, de fiecare dată când o persoană utilizează grupul sanitar, să coboare capacul bolului de toaletă înainte de a trage apa. De asemenea, este de preferat să se aștepte minimum cinci minute, înainte ca cealaltă persoană să intre la toaletă, iar explicația este destul de simplă: „astfel încât norul de aerosoli să aibă timp să coboare pe sol”, arată Mediafax.

Ne mai putem infecta cu noul coronavirus după vaccinare?

Răzvan Cherecheș a explicat că există șanse ca după vaccinare, să fim testați pozitiv cu noul coronavirus, chiar dacă am efectuat atât prima doză, cât și rapelul. Specialistul a arătat însă, că în acest caz, probabilitatea ca simptomele să se manifeste este una extrem de redusă.

„Este posibil să fiu testat ulterior pozitiv? Da, este posibil. Vaccinul conține doar o informație despre proteina țepușă din capsula din exteriorul virusului, nu conține virusuri, nici atenuate, nici vii, nici moarte. Nu este nici o șansă ca prin vaccinare să te infectezi cu virusul. Organismul nostru învață să facă anticorpi specifici pentru proteina țepușă de la exteriorul virusului. Este posibil ca după vaccinare să ne infectăm cu un virus, care intră în organismul nostru.

Cineva tușește, strănută langă noi și nu purtăm mască, virusul intră în organismul nostru, începe să se multiplice și în același timp, anticorpii noștri încep să îl atace. Există o perioadă foarte îngustă în care este posibil să fii pozitiv, chiar dacă probabilitatea de manifestare a simptomelor este extrem de redusă”, a explicat Răzvan Cherecheș, pe o rețea de socializare.

Sursă foto: Pixabay