Schimbarea orei. Când trece România la ora de vară

Publicat: 18 mart. 2020, 08:56 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Când trecem la ora de vară. De două ori pe an, oamenii trec printr-o schimbare care le afectează „circuitul somnului”, și anume schimbarea orei – o dată după începutul anului, o dată spre finalul anului.

Astfel că, în luna martie la sfârșit, în data de 29 martie 2020, românii dau ceasul cu o oră înainte. Ora 03:00 va devenit ora 04:00. Spre finalul anului, oamenii vor da ceasul înapoi o oră, iar acest lucru se va întâmpla în data de 25 octombrie, într-o zi de duminică. Ziua de 30 martie 2020 va avea doar 23 de ore în loc de 24 de ore.

Schimbarea orei. Când trece România la ora de vară. Ce reprezintă acest lucru și cum au ajuns oamenii să-l respecte

Schimbarea orei a devenit un lucru foarte important la nivel global. Conceptul de ”schimbarea orei” a apărut în anul 1895, iar cel care a venit cu inovația este entomologul George Vernon Hudsons în Noua Zeelandă. (n.r. entomologie = știința care se ocupă cu studiul insectelor, o branșă a zoologiei)

Omul de știință a susținut că această schimbare pentru omenire este benefică pentru sănătate și pentru psihicul persoanelor. Totul se bazează pe utilizarea luminii soarelui pe o perioadă cât mai îndelungată, deoarece aceasta stimulează tonusul fizic și psihic.

Țara noastră a început să ia și ea parte la acest lucru începând cu anul 1932, iar în anul 1997 a intrat în rândul țărilor din Europa care schimbă ora de vară în ultima duminică a lunii martie. Chiar dacă omul de știință mărturisește că este vorba despre tonusul fizic și psihic, lumina soarelui fiind benefică, mai multe persoane se adaptează greu la trecerea în față sau în spate cu o oră, când vine vorba despre odihnă.

Se votase pentru renunțarea la ora de vară

În anul 2018, mai mulți parlamentari români votaseră pentru renunțarea la ora de vară, fiind inițiat un proiect legislativ prin care se propunea la renunțarea schimbării orei. Motivul era destul de simplu: efectele negative asupra sănătății oamenilor și perturbarea transportului feroviar și aerian. Pe 26 martie 2019, eurodeputaţii au votat, cu o largă majoritate, pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând cu anul 2021.

„Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică”, potrivit expunerii de motive, scrie Libertatea.

Publicat: 18 mart. 2020, 08:56 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă