Scenaristul Mardik Martin a murit! A fost autorul unor filme precum „Taurul furios”

Publicat: 12 Sep. 2019, 10:43 News 3

Scenaristul nominalizat la premiile Globul de Aur Mardik Martin a decedat la vârsta de 82 de ani, miercuri, potrivit variety.com.

Scenaristul Mardik Martin a murit! A fost autor al unor capodopere cinematografice precum „Taurul furios/ Raging Bull”, „Crimele din Mica Italie/ Mean Streets”, „New York, New York”, regizate de Martin Scorsese.

Mardik Martin s-a născut în Iran, într-o familie americană, și a fost crescut în Irak, unde, inițial, a lucrat pentru un distribuitor de filme.

Scenaristul Mardik Martin a murit!

Scenaristul Mardik Martin a murit

Ulterior, a plecat în Statele Unite ale Americii pentru a studia economie la Universitatea din New York, dar acolo s-a mutat la departamentul de film, cunoscându-l pe regizorul Martin Scorsese, în 1961.

La scurt timp de la întâlnirea lor, Mardik și Scorsese au început să colaboreze, rezultând câteva pelicule timpurii, precum „It’s Not Just You, Murray”, lansat în 1964, „Cine bate la ușa mea?/ Who’s That Knocking at My Door?” și documentarul „Italianamerican”.

Istoricul de film Peter Biskind a relatat că „cei doi tineri stăteau iarna, în frig și zăpadă, și scriau”.

După ce s-a mutat la Hollywood, Martin a lucrat pentru compania Chartoff-Winkler Productions și a scris scenariul pentru filmul „Valentino”, regizat de Ken Russell.

Pentru capodopera cinematografică „Taurul furios/ Raging Bull”, din 1980, Martin a petrecut un an și jumătate cercetând activitatea și viața personală a campionului de box Jake LaMotta și a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Pentru realizarea scenariului peliculei din 1980, Martin a colaborat cu Paul Schrader. El a povestit în anul 2007, pentru publicația Los Angeles Times, că „De Niro voia să facă «Raging Bull», dar Marty nu, pentru că ura boxul și sportul”.

Viața lui Mardik a fost marcată și de momente dificile, devenind dependent de cocaină și pierzând colaborări importante pentru pelicule precum „Carlito/ Carlito’s Way”.

Publicat: 12 Sep. 2019, 10:43 News 3
Pe aceeași temă