Jack Schafer este un profesor de psihologie care a lucrat ani buni ca agent FBI. Acesta a avut o singura misiune: sa ii invete pe toti cei care lucrau sub acoperire sa se faca placuti de cei pe care ii intalnesc. Acesta sustine ca exista o singura regula de aur pe care trebuie sa o respecti ca sa reusesti sa te placa oricine.
Regula este ‘Fa persoana sa se placa pe ea insisi!’ inainte sa o faci sa te placa pe tine! Adica, daca vrei sa ai multi prieteni, trebuie sa ii faci sa se simta bine in pielea lor pe langa tine, sa debordezi de sinceritate si sa ii complimentezi. Care sunt cele 6 moduri prin care poti face o persoana sa te placa:
1. Fa o greseala
Cand avea o clasa cu studenti noi, profesorul Jack Schafer intotdeauna facea o greseala in mod intentionat si ii lasa pe elevii sai sa il corecteze. Se prefacea rusinat de greseala facuta si le multumea pentru ca il corectau. Metoda asta e pentru a isi atinge 3 teluri: corectarea duce la increderea in studenti, ii ajuta sa se relaxeze la ora si sa vorbeasca mai liber cu el, si le ofera sentimentul ca pot sa greseasca si ei la randul lor, fara sa se teama de consecinte. Aceasta metoda te poate ajuta sa te faci placut de orice persoana. Cand le arati oamenilor ca esti si tu uman, ca gresesti, asa dai nastere unei legaturi intre tine si persoana respectiva.
2. Vorbeste-le despre ei
Adesea oamenii sunt mai mult interesati de vorbit despre propria persoana decat de a ii asculta pe cei din jurul lor. Ca un om sa te placa, trebuie sa ii arati ca esti interesat de el. Specialistii sustin ca iti poti face prieteni mai repede in 2 luni de ascultat ce iti spun ei tie decat in 2 ani in care tu le vorbesti despre tine. Tot ei spun ca, atunci cand un om vorbeste despre el cu alt cineva care chiar il asculta, in creierul lui se activeaza aceiasi centri de placere pe care mancarea sau banii ii activeaza. Asa ca, daca vrei sa te imprietenesti rapid cu un om, asculta cu atentie tot ce iti spune si incearca sa pari interesat/a.
3. Fa-i un compliment ca venind din partea altcuiva
In general, cand ii faci un compliment direct unui om, tinde sa i se para ceva suspect. Multe persoane nu se simt ok cand aud complimente direct asa ca, daca vrei sa te imprietenesti cu ele, spune-le un compliment ca venind din partea unei persoane pe care o cunoasteti amandoi. O sa observi ca modul de a reactiona este complet diferit si ca persoana complimentata se va simtit mai bine imediat.
4. Nu uita sa arati simpatie
Cand auzi o veste buna sau rea, incearca sa reactionezi si fizic, nu doar verbal. Adica, daca prietena ta iti spune ca se marita, incearca sa afisezi sentimente sincere pe fata, nu doar oral, pentru ca ea sa te perceapa deschis. La fel si daca li se intampla un lucru negativ. Arata simpatie prin gesturi fizice si cuvinte de incurajare. Incearca sa nu repeti ce ti-a spus interlocutorul – este un semn ca nu iti pasa de ceea ce iti zice.
5. Cere-le o favoare
Un specialist a observat ca oamenii care cer favoruri sunt mai placuti decat cei care nu cer nimic. Se numeste efectul Ben Franklin. Cand o persoana o ajuta pe alta cu o favoare se place mai mult pe ea insasi, decat pe cel pe care l-a ajutat. Asa prinde incredere in fortele sale. Nu uita ca, daca faci un om sa se placa pe el insusi, te va placea si pe tine apoi! Dar nu face abuz de la aceasta regula si nu cere prea multe favori altfel il vei face pe celalat sa se simta folosit. Diferenta dintre util si utilizat e mica 🙂
6. Lasa oamenii sa se flateze singuri
Linia dintre compliment si lingusire este fina asa ca mai bine incerci sa ii faci pe ei sa se flateze singuri. Aceasta tehnica evita problema care apare cand nu esti complet sincer cand le faci complimente. Cand oamenii se complimenteaza singuri, e vorba de sinceritate. Daca ai un prieten care a muncit zi si noapte pentru a incheia o afacere, il poti complimenta spunandu-i ‘Inseamna ca esti dedicat cu adevarat muncii tale’. Raspunsul lui va veni ca o aprobare a ceea ce ai zis tu si o sa fie un compliment pe care si-l adreseaza singur.
Sfaturile acestea provin din cartea ‘The Like Switch’ scrisa de Jack Schafer si nu sunt acordate pentru a fi folosite cu scop deceptiv.