Rețeta de sarmale de post cu ciuperci este una ce se poate adapta în funcție de gusturi, dar și de ingredientele pe care le avem în casă, rezultatul final fiind totuși unul delicios.
Sarmale de post cu ciuperci este o rețetă veche, ea preparându-se chiar și în mănăstiri de către măicuțe. Sarmalele de post cu ciuperci și varză acră ies cel puțin la fel de delicioase ca și cele cu carne, dacă sunt preparate corespunzător.
Rețeta de sarmale de post cu orez și ciuperci poate fi făcută simplu, dar și cu soia. Vezi aici rețeta de sarmale de post cu ciuperci și soia.
Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, la fel și ceapa, morcovii se dau pe răzătoare și se pune într-o cratiță uleiul la încins. Se pun în ulei mai întâi ciupercile, iar apoi se adaugă treptat, ceapa, morcovul, orezul, sarea, cimbrul și piperul, iar la final se toarnă și ceașca de apă.
Se mai lasă un pic până se umflă și orezul puțin, iar când e gata se adaugă verdeața tocată. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se iau frunzele de varză murată și începi să le umpli cu amestecul din cratiță și le împachetezi.
Într-o oala se pune puțină varză tocată și puțin ulei și se așază sarmalele una lângă cealaltă. Se adaugă și o cană de suc de roșii sau bulion amestecat cu puțina sare, se completeaza cu apă si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul când sarmalele au început să fiarbă.
Citește și: Clătite de post. Rețete rapide de clătite de post
Chiar dacă Postul Crăciunului sau cel al Paștelui sunt lungi, cu o porție de sarmale de post te vei bucura de mâncare, fără să simți restricțiile.
Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată și dacă varza e prea sarată, se pot desăra, clătindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grija nervurile îngroșate de pe frunze (nervuri care se păstreaza deoparte) și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale.
Sarmalele de post se prepară în mănăstirile din țară destul de des, iar rezultatul este unul delicios.
Se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi se pune jumătate din morcovul ras și le călesc împreună încă un minut. Se adaugă ciupercile tocate mărunt peste compoziție și se călesc până se înmoaie puțin.
Se adăugă orezulspălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc compoziția încă 1-2 minute. Se ia frunza de varză în mână și se pune compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celalat al frunzei.
Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când sunt puse la fiert. Se taie câteva frunze de varză julien și se pune pe fundul oalei împreună cu restul de morcov râs și țelină rasă fin.
Se amestecă sucul cu pastă de roșii și se punem 1/3 din cantitate peste varză julien, apoi se aranjează sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. Când se termină de aranjat sarmalele, se toarnă restul de suc de roșii. Se mai adaugă un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.Sarmalele de post mănăstirești se fierb în jur de 30 minute la foc mediu-mic, cu capacul pus și având grijă să completam cu apa dacă este nevoie.
Se dau la cuptor apoi, pentru încă 45-50 minute (în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius). Le servim calde. Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.