Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2022: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ce să nu faci niciodată în această zi!

Publicat: 08 nov. 2022, 08:30 Autor: Camelia News
Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2022: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ce să nu faci niciodată în această zi!

Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2022: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Creştinii îi sărbătoresc la 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, cunoscuţi drept păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte. În ţara noastră cultul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril este foarte răspândit.

Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2022: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie de credincioşii ortodocşi şi. Odată cu arhanghelii se sărbătoresc toţi îngerii, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte. În popor li se mai spune Sfinţii Voievozi, Sf. Arhanghel sau Hranghelul.

Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești. Iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus, scrie doxologia.ro

Tradiții și obiceiuri de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților. Aceste ofrande se numesc popular “Moșii de Arhangheli”.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări. Acestea se aprind atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie. Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților. Areții sunt numele berbecilor despărțiți de oi.

Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2022

În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi. Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului. Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

Se roagă la Dumnezeu pentru oameni

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine. Sfinţii Arhangheli  sunt prezenți întotdeauna în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor. Sfinţii Arhangheliau grijă ca sufletele oamenilor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei. Tradiţiile populare spun că cine munceşte în această zi va avea parte de o moarte chinuită.

“Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel.

Sfântul Gavril este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, în “Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.

Publicat: 08 nov. 2022, 08:30 Autor: Camelia News
Pe aceeași temă