Sângerările gingivale la periaj. Cauze, prevenție și metode de tratament

Publicat: 03 sept. 2022, 11:50 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Sângerările gingivale la periaj. Cauze, prevenție și metode de tratament

Sângerările gingivale la periaj. Sângerările gingivale la periaj sunt determinate în majoritatea cazurilor de probleme dentare care necesită tratament. Gingivita este principala incriminată pentru apariția acestor neplăceri, însă motivele sunt multe, iar medicul stomatolog, dr. Alin Gabor, vorbește despre ele în continuare. În plus, specialistul stomatolog va veni cu soluții reale și informații profesioniste despre cum se poate rezolva această situație.

De foarte puține ori, gingiile sângerează din alte motive decât cele care țin de sănătatea dentară. În 99% dintre situațiile în care apar sângerări dentare, patologia este problema.”, explică dr. Alin Gabor.

Înainte de a trece mai departe către soluții de tratament și prevenție, dr. Alin Gabor își dorește să explice foarte limpede cât este de periculoasă sângerarea dentară și cu câte pericole „vine” la pachet.

„Sângerările gingivale pot duce la boli grave care să afecteze întregul organism. Bacteriile din cavitatea bucală, de exemplu, au acces deplin la părțile neprotejate ale dinților și ale gingiilor, în timpu sângerărilor. Pe de altă parte, dacă sângerările nu sunt oprite la timp, poate provoca apariția paradontozei, boală dificil de tratat atât din punctul de vedere al tmpului, cât și din punct de vedere financiar.”, mai precizează dr. Alin Gabor, medic stomatolog, asistent universitar.

Cauzele apariției sângerărilor gingivale

De departe, principalul motiv care duce la apariția acestui simptom neplăcut este igiena precară. Spălarea neregulată a dinților crește cantitatea de placă bacteriană de pe dinți. În timp, placa duce la apariția cariilor, și există un risc crescut de a dezvolta gingivită.
În plus, sângerarea dentară mai poate fi cauzată de traumatizarea cronică din cauza lucrărilor protetice de calitate slabă sau prostă, de o mușcătură incorectă din cauza poziției greșite a dinților. De asemenea, există și cauze care țin de sănătatea corpului per total și atunci putem concluziona că sângerarea gingiei poate avea de-a face cu tulburări endocrine, scăderea imunității sau tulburări ale sistemului digestiv sau administrarea anumitor tratamente.

Tratamentul și prevenirea sângerării gingiilor

„Primul lucru pe care-l recomand pacienților care-mi spun că suferă de sângerări gingivale este, evident, să vină la cabinet pentru că doar așa vom vedea exact despre ce este vorba. Cu siguranță, însă, ce voi recomandă indiferent de alte cauze sau decizii de tratament este un protocol de măsuri de prevenție extrem de simplu, care arată așa:

–     Clătiți-vă gura cu apă plată sau apă de gură după fiecare masă.
–     Spălați-vă dinții de două ori pe zi. Nu uitați să cumpărați o periuță de dinți nouă la fiecare 3 luni.
–     Folosiți ața dentară după mese – va facilita îndepărtarea resturilor alimentare și prevenirea apariției tartrului.
–     Vizitați medicul dentist la fiecare șase luni pentru o igienizare profesională.

Apoi, dacă vine în discuție tratamentul, atunci lucrurile sunt ceva mai complicate și, în funcție de gravitate, rezolvabile mai ușor sau mai greu.

„Tratamentul începe cu îndepărtarea obligatorie a plăcii dentare și a tartrului. Curățarea profesională a dinților servește acestui scop: cu ajutorul ultrasunetelor sau a unui fascicul laser, specialistul va îndepărta depozitele; metoda Air Flow este concepută pentru a face față plăcii moi. Dacă aveți depozite subgingivale, pot fi necesare mai multe vizite la medic. A doua etapă este ameliorarea procesului inflamator. Cursul terapiei antiinflamatorii durează de obicei cel puțin 10 zile. Tratamentul gingivitei implică clătirea gurii cu o soluție antiseptică. În unele dintre formele sale poate fi necesară excizia țesutului crescut în exces și prelucrarea ulterioară.”, conchide medicul stomatolog Alin Gabor.

Publicat: 03 sept. 2022, 11:50 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Pe aceeași temă
×