Tot laudand virtutile plantelor cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau leurda, avem tendinta de a ignora calitatile nutritionale deosebite pe care le are salata verde. Salata verde clasica sau laptuca, pe care o gasim in piete si pe care o consumam toata primavara, este un elixir pentru sanatate. Alege intotdeauna o salata cu frunze frumoase, de un verde cat mai inchis. De ce sa mananci in fiecare zi salata verde.
Laptuca contine si vitamina C, potasiu, iod, cupru, mangan, zinc, fier si magneziu, betacaroten si vitamina E. Fierul din salata verde este foarte bine absorbit de catre organism. Consuma salata verde pentru cresterea nivelului hemoglobinei, daca ai anemie.
Trebuie mentionat faptul ca salata verde este leguma cea mai bogata in siliciu organic. Acest mineral joaca un rol esential in asimilarea si elaborarea calciului. De asemenea, siliciul protejeaza sistemul cardiovascular si actioneaza ca un antidot al aluminiului care este absorbit de organism. Laptuca este bogata si in celuloza si clorofila si are o mare putere antiseptica in corp, contribuind la curatarea si hranirea sistemului sanguin. Persoanelor care au valori crescute ale colesterolului si glicemiei li se recomanda salata verde, in care se adauga ulei de masline obtinut prin presare la rece si otet de mere.
Una dintre cele mai interesante proprietati ale laptucii, mai putin cunoscuta, este cea de a actiona precum un somnifer natural. Salata verde contine lactucarium, o substanta asemanatoare opiului, fara a fi toxica. Aceasta molecula are proprietati de calmare, fiind un remediu eficient in caz de insomnie, dar si de spasme viscerale sau genitale, de incontinenta urinara, de nevralgii, de palpitatii, de tuse si nervozitate.
Pentru a profita de aceste beneficii ale salatei verzi, este bine sa mananci dimineata o portie buna de salata, pe stomacul gol, asezonata cu otet de mere.
Salata verde creste masa osoasa si, in timp, ajuta la prevenirea osteoporozei. Pentru pacientii care sufera de Alzheimer, laptuca are un rol esential, deoarece limiteaza daunele neuronale de la nivelul creierului, scrie doctor.info.ro.
Cel mai bun mod de a beneficia de calitatile salatei este sa o consumi sub forma de ceai. Da in fiert o cana de apa, pune doua frunze de salata si lasa sa clocoteasca un minut. Acopera apoi ibricul si lasa la infuzat 10 minute.