Pietele din Romania sunt invadate cu rosii ale caror format nu era cunoscut, in urma cu cativa ani. Este vorba despre acel tugui ( sau cu mot) despre care cercetatorii trag un semnal de alarma. Se pare ca acestea contin substante chimice in exces, care ajuta la o coacere mai rapida.
”Aparitia acestui tugui in varful legumei indica faptul ca fructul sau leguma a fost stimulat si prin stimulare repetata el s-a acumulat. In cazul rosiilor cu chimicale apare un spatiu intre miez si coaja. Rosiile cu mot sunt cele mai periculoase, pentru ca sunt tratate cu mult ETREL, motul fiind chiar o malformatie a legumei,” a declarat Marcel Costache, directorul general al Institutului de Legumicultura si Floricultura de la Vidra, informeaza realitatea.net.
Rosiile sunt stropite cu chimicale precum ETREL, sau erbicidul 24D (stimulent si pesticid de tip hormonal), care coloreaza legumele. Prafurile nu se gasesc in magazine, dar se vand la negru, chiar daca afecteaza sanatatea.
Cei care prefera rosiile cu mot si-ar putea da seama daca acestea au fost fortate artificial sa creasca. Daca taiem leguma in doua putem vedea ca nu are seminte, iar in lojele seminale putem gasi un tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate. Asta e dovada ca avem un hibrid si acolo s-a intervenit chimic cu stimulenti, pentru ca leguma nu a avut timp sa-si formeze samanta si a fost grabit sa se maturizeze”, a explicat Costel Vânătoru, potrivit observator.news.