Romanii nevazatori care au castigat un concurs de escalada in Europa! Efortul lor e uluitor VIDEO

Publicat: 03 Oct. 2018, 18:15 Life

In timp ce multi nevazatori prefera sa traiasca inchisi in casa in majoritatea timpului, ei fac fix opusul.

Romanii nevazatori care au castigat un concurs de escalada in Europa sunt de laudat. In Romania traiesc peste 100.000 de persoane cu probleme de vedere. In majoritatea timpului, acestia sunt ingrijiti de rude si petrec mult timp in casa. Ies pe strada foarte rar si atunci sunt insotiti. Dar sunt cativa romani care au reusit sa devina alpinisti de exceptie, cu toate ca nu vad.

Răzvan Nedu, campion european la paraclimbing: „Cred că acum dacă ai opri pe cineva pe stradă şi ai întreba: crezi că poţi să te caţeri legat la ochi? Cred că toată lumea ar spune că eşti nebun şi că e imposibil să faci asta. Şi asta e inclusiv mentalitatea persoanelor cu dizabilităţi de vedere sau care nu văd deloc. Eu am zis că nu pot să fac aşa ceva, iar făcând asta mi-am demonstrat mie că pot mai mult decât cred şi atunci încerc să dau cât mai mult.

Pentru oricine care ar veni să se caţere la o sală de căţărat şi are o deficienţă de vedere, de auz, orice deficienţă ar avea şi să interacţioneze cu alte persoane şi acele persoane să nu-l izoleze, bă, tu stai aici că ai deficienţă, şi că nu poţi să faci asta şi că nu ştiu ce. Ei, de fapt, să te ajute pe tine să te caţeri, e super tare să fii băgat în seamă de alţii, nu?”

Claudiu Miu, antrenor: „Încă din primele zile în care ei vin la escaladă observăm mici schimbări, îmbunătăţiri în vieţile lor. Fie că vedem bucuria lor şi vedem ce înseamnă asta pentru ei, partea de aventură, partea de căţărat. Folosesc echipamentele, sfoara, se dau în leagăn, în balans, joaca asta care e o aventură până la urmă. Ei descoperă o nouă lume, lumea asta a căţăratului în care ei trebuie să caute fiecare priză, fiecare mâner, fiecare mişcare, trebuie să le găsească, cele mai potrivite, cele mai bune, trebuie să facă o hartă, încep să le memoreze.”

Continuarea articolului »

Publicat: 03 Oct. 2018, 18:15 Life
Pe aceeași temă