Rodia, cu o concentratie mare de antioxidanti, este unul dintre fructele care trebuie consumat cat mai des, in special, in sezonul rece.
Fructul, cu dimensiunea mai mare decat o portocala, are coaja groasa de culoare galben intens, maroniu rosiatica pana la rosu aprins si in jur de 600 de seminte. Semintele si pulpa ce le inconjoara, numita fruct fals, sunt comestibile. Rodia asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E. Iata la ce ajuta:
Protejeaza si genereaza ficatul. Studiile au demonstrat ca sucul de rodie nu doar ca protejeaza ficatul, dar ajuta si la regenerarea lui.
Te protejeaza de alergii. Rodiile sunt bogate in polifenoli, substante care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor.
Previn bolile de inima. Consumul de rodii protejeaza corpul de bolile de inima, pentru ca previne depunerile de pe artere. De asemenea, rodiile scad colesterolul rau si il cresc pe cel bun.
Scad tensiunea arteriala. In cazul celor care sufera de hipertensiune, cercetarile au aratat ca, daca beau zilnic 50 de ml de suc din aceste fructe, tensiunea sistolica scade cu pana la 5%.
Combat sindromul metabolic. Rodiile ajuta la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulina si lupta impotriva inflamatiei si a altor factori asociati sindromului metabolic (n.r. combinatie de afectiuni medicale care creste riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si diabet).
Previn cancerul. Studiile au aratat ca substantele din rodie apara organismul de cancerul de san si de cel de plamani. In acelasi timp, fructul incetineste evolutia cancerului ce afecteaza prostata.
Sursa: doctorulzilei.ro