Masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă, indiferent de zona țării. Fie că vorbim despre preparate de casă din carne de porc, pește, vițel sau pasăre. Dar, atunci când vorbim despre mâncare tradițională, automat ne gândim la pomana porcului.
În noaptea dintre ani, gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.
Iar la felul principal, nu se poate trece in Noul An fără o mâncare tradițională care să ne ducă cu gândul la copilărie. Pomana porcului este un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă alături de diverse mirodenii pentru un gust autentic. De Ignat, românii care taie porcul se delectează după o zi obositoare cu o friptură delicioasă. De regulă, acest preparat se face afară, direct în ceaun, la foc de lemne. Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei
Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.
Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.
După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.
La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă, piure de cartofi sau ochiuri. Merge la fix cu salata de castraveți murați sau cu brânză de burduf.