Rețete de post ieftine și rapide

Publicat: 16 feb. 2021, 09:44 Autor: Elena Retete & Diete
Rețete de post ieftine și rapide

Postul Paștelui se apropie, iar pentru gospodine va începe frenezia căutării rețetelor de post pentru a găti mâncăruri cât mai gustoase și mai variate. Ciao.ro vă prezintă numeroase rețete de post ieftine și rapide, numai bune de realizat în post sau, pur și simplu, atunci când îți dorești ceva ce nu ai mai mâncat de multă vreme. 

Iahnie de fasole

Ingrediente:
400 g fasole
3 cepe roşii
3-4 căţei usturoi
boia dulce şi iute
cimbru
1 foaie dafin
4 linguri pastă de roşii
3-4 linguri ulei

MOD DE PREPARARE

Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.

În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.

Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor. Se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde.

Mâncare de praz cu măsline

Ingrediente:

4 fire de praz, o ceapă, jumătate de ardei gras, 200 gr măsline negre, 250 dr suc de roşii, 50 ml ulei, o felie de lămâie fără coajă, o foaie de dafin, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare: prazul se spală, se curăţă, iar partea albă se taie rondele. Ceapa şi ardeiul se taie cuburi sau solzişori, după preferinţă. Ardeiul gras, ceapa şi prazul se călesc 5-6 minute în puţin ulei, apoi se adaugă un sfert de pahar de apă şi se mai lasă pe foc, cu capac, până când prazul începe să se înmoaie.

Se toarnă sucul de roşii, felia de lămâie se adaugă şi ea, apoi se pun frunza de dafin şi măslinele şi se mai lasă la fiert 10 minute. Se adaugă sare şi piper după gust, iar dăcă se doreşte ca mâncarea să fie mai „scăzută”, poate fi dată la cuptor pentru încă 10 minute.

Se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra, scrie bucate-aromate.ro.

Chifteluţele mănăstireşti de post

Ingrediente:

2 căni de fasole boabe
2-3 felii de franzelă
O cană de orez
O ceaşcă de ulei
Două cepe
5-6 căţei de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
2 frunze de dafin
O legătură de mărar
O legătură de pătrunjel
50 grame de făină
sare, cimbru (după gust)

Mod de preparare:

Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, pastarnacul şi ceapă, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust.

Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Nu aruncaţi zeamă, pentru că o să va trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuiată cu zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşină de tocat (sau la un blender, cine are).

Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceţi plate, caz în care grosimea trebuie să fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez.

Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.

Mâncărică de cartofi

 Ingrediente:

– 6 cartofi mari
– 2 cepe medii
– 2 morcovi
– 2 ardei kapia sau graşi
– 2 căţei de usturoi
– 1 ceaşcă cu sos de roşii sau pastă de tomate (bulion)
– 6 boabe de piper
– sare de mare
– ulei de măsline sau de palmier nerafinat
– câteva fire de cimbrişor
– 2 frunze de dafin
– 1 legătură de pătrunjel
– apă

Mod de preparare: 

Spală legumele şi apoi curată-le de coajă. Pune-le la fiert apă cu sare şi adaugă cartofii tocaţi cubuleţe. Mărunţeşte ceapa şi căleşte-o în puţin ulei. După ce devine transparenţă, adaugă morcovii raşi şi ardeiul tocat cubuleţe. Pune din când în când şi puţină apă, pentru că legumele să se înmoaie şi să nu se ardă. Adaugă cartofii, firele de cimbrişor, dafinul şi căleşte-le timp de 2 minute. Completează vasul cu apă, cât să acopere cartofii şi pune boabele de piper. Lasă totul să fiarbă circa 10 minute, la foc mediu. Adaugă sosul de roşii (pastă de tomate sau bulionul), sarea, usturoiul mărunţit. Bagă oala la cuptor, la o temperatura de 200°, pentru încă 20 de minute.
Când mâncărica de cartofi este gata, adaugă pătrunjelul tocat mărunt.

Paste cu sos de roșii și cu măsline

Ingrediente:

300 g paste
o ceapă
câțiva căței de usturoi
500 g roșii decojite
100 ml vin alb
200 g măsline negre
sare
piper


Mod de preparare:

Fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pungă. După aceea, le treceți prin puțină apă rece și le scurgeți bine. Între timp, pregătiți sosul de roșii. Tocați ceapa și usturoiul și după aceea le căliți în ulei. Stingeți totul cu vin și cu apă și lăsați compoziția să fiarbă timp de aproximativ 10 minute. Adăugați măslinele și roșiile și amestecați. Mai lăsați pe foc încă 15 minute și sosul este gata. Puneți sare și piper la final. Adăugați sosul peste paste și mâncarea este pregătită pentru a fi servită.

 

Sursa foto: Pinterest, Arhiva Ciao

Publicat: 16 feb. 2021, 09:44 Autor: Elena Retete & Diete
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă