Rețete de post delicioase. Cum să prepari Imam Baialdî – un preparat turcesc fabulos

de: Elena
10 03. 2021, 15:55

Postul Paștelui se apropie astfel că toată lumea a început să caute rețete care mai de care mai delicioase și mai rapide pentru perioada în care nu se va consuma carne. Gastronomia turcească este una dintre cele mai apreciate din lume, astfel că putem ”trage cu ochiul” pentru a găti ceva delicios.

Iată o rețetă de post, o rețetă pe care vei dori să o tot prepari. Imam Baialdî sau rețeta de vinete care te va face să iubești Turcia și să afli mai multe despre gastronomia atât de apreciată de turiști din toate colțurile lumii!

Ingrediente: 

• 1,5 kg vinete coapte şi lungi

Umpluturã:

• 2 cepe

• 2 morcovi

• 1 pãtrunjel

• 1 ţelinã

• 2 ardei graşi

• 3 linguri varzã tocatã

• 3 cãpãţâni usturoi

Sos:

• 1 kg roşii

• 200 ml ulei mãsline

• piper, sare

• 1 ardeiaş iute

 

Mod de preparare:

Vinetele se spală se scot din coadă şi se cresteazã, dar numai de patru ori, şi nu aşa adânc, cât sã se ţină un pic vânăta de miez. Se opăresc iute, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să îşi lase zeama amăruie. Se toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline. Usturoiul nu se căleşte, acesta trebuie să rămână proaspăt până se pune în vânătă. Cățeii de ustoroi se taie în două. Vinetele se pun în tavă iar în crestături se pune umplutura, usturoiul, sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită.

Se toarnã untdelemnul rămas, bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei.

Citește și: Sărmăluţe cu brânză: reţeta secretă a dobrogencelor

Legenda reţetei de vinete umplute ( Imam Baialdî)

Legendă spune că, în urmă cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie să iasă din casă și să facă singure piața. De aceea, în casa imamului, acesta era cel care cumpăra toate cele necesare. Într-o zi, însă, a uitat să cumpere alimente iar soția lui a fost nevoită să gătească numai cu ceea ce mai rămăsese în cămară, respectiv vinete, ardei și ulei de măsline.

Ea a pregătit un fel de mâncare ce a fost pe placul imamului care a și lăudat-o. A două zi, femeia i-a spus soţului să cumpere și ulei de măsline, dacă tot face piața. El s-a mirat, pentru că știa că mai este un vas plin în cămară. Atunci, nevasta i-a spus că l-a pus pe tot în mâncare: “Ai văzut că, deși nu era nici un pic de carne, mâncarea a fost foarte gustoasă, pentru că am scăldat vinetele în ulei”. Auzind că a mâncat ceva pregătit cu un vas întreg de ulei de măsline, scump, imamul a leșinat, notează jurnalul.ro.

Sursa foto: Pinterest