Ingrediente:
400ml lapte de soia
400ml lapte de cocos
4gr agar-agar sau gelatina vegetala
100 gr indulcitor
1 pastaie de vanilie
1 ciocolata neagra fara lapte
150gr nuci
100gr stafide
coaja rasa de lamaie
200gr visine si fructe congelate
1lingura amidon
Mod de preparare:
Se taie păstaia de vanilie pe lungime și cu spatele cuțitului se răzuie semințele din interior. Se pun la fiert semințele de vanilie și pastaia împreună cu laptele de cocos, 350 ml lapte de soia și 80 grame de îndulcitor natural. Prin fierbere, aroma de vanilie va cuprinde tot lichidul.
În 50 ml lapte de soia se dizolvă agar-agar-ul, apoi se adaugă peste lichidul fierbinte și se amestecă foarte repede în timp ce îl turnam. După ce reîncepe să fiarbă trebuie să mai stea pe foc 2-3 minute, timp în care se amestecă în continuu. După ce se oprește focul se adaugă coajă de lămâie rasă.
Separat se mărunțesc cu un robot nucile cu stafidele. Într-un vas rotund cu diametrul de 20 cm se pune nuca mărunțită și se presează bine.
Se scoate pastaia de vanilie și se toarnă încetișor compoziția peste nuci (încetișor, pentru a nu dizloca „baza” și să se împrăștie nuca ). Lăsăm să se răcească prăjitura, apoi o punem la frigider. Dulciurile se încheagă chiar și la temperatura camerei de la agar-agar, spre deosebire de gelatină care are neapărată nevoie de refrigerare.
Pentru completarea prăjiturii am pus pe foc fructele împreună cu restul de îndulcitor și cu amidonul dizolvat în 2 linguri de apă. Ele trebuie să fiarbă. Sosul format se va îngroșa de la amidon. Gustați și, dacă este nevoie, puteți să mai puneți zahăr sau lăsați fructele mai acrișoare, în contrast cu prăjitura.
După ce se răcesc se pun peste prăjitură. Ciocolată amăruie se poate rade sau se poate topi pentru a face diverse forme din ea. Se poate pune hârtie de copt pe un sucitor, se topește ciocolată la bain-marie și se pot face un fel de carlionti de ciocolată, scrie iria.ro.
Tips: Pentru tort, dublați ingredientele și folosiți cremă între blaturi. Va ieși absolut delicios!
Sursa foto: Pexels.com