
Trebuie sa avem grija ca toate ingredientele sa fie pastrate la temperatura camerei, lucru pe care il recomandam si in cazul pregatirii aluatului pentru cozonac. Ingredientele abia scoase din frigider nu vor face decat sa incetineasca cresterea aluatului si nu vom avea o pasca pufoasa.

Dizolvam drojdia intr-un bol mic, unde adaugam zahar si 2-3 linguri de lapte cald (atentie, laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte). Apoi treptat adaugati cateva linguri de faina si amestecati usor. Compozitia obtinuta trebuie acoperita cu un prosop si lasata sa creasca intr-un loc caldut (si cel mai important, ferit de curenti de aer rece), pentru aproximativ 15 minute, ragaz suficient cat sa creasca si sa ne dovedeasca ca e in stare sa duca in spate greutatea aluatului de care avem nevoie.

Intr-un bol mare punem faina cernuta, in mijlocul careia facem o gropita in care adaugam, pe rand: drojdia, varful de sare, cele 5 oua destinate aluatului, untul topit si racit, laptele si zaharul.
Se amesteca pana la incorporare. Dupa ce amestecam bine si obtinem o compozitie omogenizata, ne mutam direct pe blatul de lucru pentru framantare. Nu de alta, dar avem nevoie de mai mult spatiu de desfasurare.
Afla toata reteta pe cozonaculdolofan.ro!