In urma cu un an, Laura Cosoi a castigat “Oscarul Culinar” pentru cartea ei de retete “Ramai la masa“. Laura este nascuta la Iasi, asa ca vedeta gateste, cum e si normal, cozonaci moldovenesti.
Cozonac moldovenesc
Aluat:
Faina 1 kg
Galbenusuri 5 buc
Zahar 300 gr
Unt sau margarina 250 gr
Lapte 500 ml
Drojdie proaspata 40 gr
Esenta de rom
Esenta de lamaie
Un praf de sare
Umplutura:
Albusuri 5 buc
Zahar 5-6 linguri
Cacao 3-4 linguri
Esenta de rom
Nuci macinate 2 cani
Rahat 300g
Mod de preparare:
Aluat: Se face maiaua amestecand drojdia cu 2 linguri de zahar, 100 ml lapte si 1 lingura de faina si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Untul se topeste si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Se pune faina intr-un vas mai mare, se face o adancitura in mijloc si se pun: maiaua, galbenusurile care au fost batute bine cu putina sare, esenta de rom si de lamaie si restul de lapte (care a fost incalzit si s-a adaugat zaharul, amestecand pana se dizolvarea complete).
Toate acestea se amesteca usor pana la incorporarea completa. Se adauga apoi untul topit, putin cate putin, impaturind aluatul si framantandu-l energic, timp de 30 minute.
Se lasa apoi la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: Se bat albusurile cu zaharul, pana devin o spuma tare. Se adauga nuci, cacao, rahat si esenta de rom.
Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 6 bile egale. Fiecare se intinde in foaie subtire, se umple cu crema de nuci si se ruleaza. Sulurile obtinute se impletesc intre ele, trei cate trei, formand doi cozonaci. Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt, se ung deasupra cu ou batut si se presara cu zahar vanilat. Se lasa sa creasca si in tava inca 10-15 minute, apoi se coc, in cuptorul incins inainte la 180 de grade, timp de aproximativ 45 minute.