Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar gospodinele se pregătesc frenetic pentru prepararea bucatelor de sărbători. Deși nu e o delicatesă servită la masa de Crăciun, este un preparat absolut delicios pe care toată lumea în prepară în această perioadă, când se gătește foarte mult carnea de porc.
Iată o reţetă populară mai ales în Transilvania de slănină fiartă, usturoiată şi pudrată cu boia.
Slănina trebuie fiartă într-o zeamă aromată sau există şi varianta fierberii în zeamă de varză, pentru ca slănina să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.
Ingrediente:
1 kilogram de slănină de pe burta porcului, mai subţire
8 căţei de usturoi
2 foi de dafin
1 lingură boabe de piper
6-8 boabe de ienibahar (opţional)
zeamă de varză (sau apă cu sare)
2-3 linguri boia de ardei dulce
1 lingură de ulei
1 linguriţă de sare
Se pun la fiert 4 sau 5 litri de zeamă de varză sau de apă în care am dizolvat 2-3 linguri de sare. Adăugăm foile de dafin, 3 căţei de usturoi curăţaţi, boabele de piper şi cele de ienibahar, după care punem slănina porţionată în bucăţi cât dorim de mari, ca să intre în vasul de fierbere.