Colțunașii moldovenești reprezintă unul dintre deserturile preferate ale copilăriei. Deși acum umplutura poate fi diferită, există totuși un ingredient secret pe care îl foloseau bunicile noastre și care dădea colțunașilor un gust unic.
Colțunașii fac parte din categoria deserturilor care ne aduc aminte cu drag de copilărie. Toate bunicile pregăteau în trecut această rețetă și chiar dacă și acum sunt destul de apreciați, colțunașii parcă nu mai au gustul de odinioară. Este posibil să fie așa și din cauza faptului că acum umplutura diferă foarte mult, în funcție de preferințe. Colțunașii se pot face cu vișine, cu varză murată, cu ciuperci, carne sau chiar cu cartofi.
La bază, aceștia se umpleau cu brânză, iar gospodonele pricepute foloseau și un ingredient secret, pentru a da savoare desertului. Este vorba despre brânza sărată.
Ingrediente pentru aluatul colțunașilor moldovenești:
Ingrediente pentru umplutura colțunașilor moldovenești:
Înainte de toate, trebuie să vă gândiți dacă vreți să faceți colțunași cu brânză dulce sau preferați rețeta clasică, cea cu brânză sărată. Oricum ar fi, aluatul se face la fel. Bateți ouăle întregi cu sarea și adăugați treptat făina. După ce s-a încorporat toată făina, adăugați și apa călduță, puțin câte puțin și frământați bine. La final, aluatul nu trebuie să se mai lipească de mâini. Lăsați aluatul 15 minute să se odihnească.
După aceea, pe o masă pe care ați presărat făină înainte, întindeți aluatul, pe care îl împărțiti în 2-3 bucăți. Aveți grijă ca foile să nu fie nici prea groase, nici prea subțiri. Tăiați aluatul întins în pătrate, pe care le umpleți cu ce compoziție doriți.
Dacă alegeți varianta sărată, amestecați brânza cu oul și puneți compoziție în fiecare pătrat. Colțunașii se fac îndoind pătratul în așa fel încât forma finală să fie de triunghi. Colțurile se presează bine cu o furculiță, pentru a nu ieși compoziția. Colțunașii astfel obținuți se fierb într-o oală cu apă. Mai întâi puneți apă cu un strop de sare la fiert și atunci când dă în clocot, adăugați colțunașii. Se lasă să fiarbă aproximativ 20-25 de minute.
Când sunt gata, colțunașii se vor ridica la suprafața apei. După ce se fierb, scoateți-i din oală cu o paletă specială, astfel încât să fie bine scurși de apă. Repetați procedura până terminați toți colțunașii.
Dacă vreți să faceți colțunașii cu brânză dulce, amestecați pentru umplutură brânza de vaci cu oul, un praf de sare cu zahărul și cu zahărul vanilat. După ce se fierb, colțunașii se pot pudra cu zahăr. Acest desert se consumă de obicei cald.