Foto: Gastronomie
Să ne amintim puțin de copilărie. De zilele de vară toride în care ne doream cu ardoare să mâncăm ceva răcoritor sau de serile de iarnă când ne doream un desert cu adevărat savuros. Cu toții v-ați gândit la ea, la crema de zahăr ars, magistral gătită de bunica sau de mama.
Acum, trebuie să mărturisim că acest desert simplu si gustos, îți poate fi complice chiar și atunci când plănuiești o petrecere. În plus, cine nu și-ar dori o porție dublă de cremă de zahăr ars, acesta fiind ”un bun” extrem de ”cuminte”, din punctul de vedere al caloriilor. Vorbim despre o porție care are maxim 120 de calorii.
Recapitulând, inainte să spunem care sunt ingredientele și modul de preparare al cremei de zahăr ars, este bine de știut următoarele:
O porție de cremă de zahăr ars are 120 de calorii, este ușor de făcut, este răcoritoare, este un desert perfect pentru invitații tăi, pentru copiii tăi și este, de asemenea, un produs rentabil din punct de vedere financiar.
Acum o să vedem și de ce?
Foto: Teo Kitchen
Gustul de odinioară nu se uită niciodată, de aceea este foarte important ca lista de ingrediente să fie respectată ad literam. În cazul nostru, avem nevoie de:
10 ouă
150 grame zahăr pentru ouă
250 grame zahăr pentru caramel
1 linguriță extract de vanilie sau o păstaie de vanilie
1 litru de lapte
Acestea fiind spuse, propun să trecem la pasul următor.
Foto: Sticky Fingers
Înainte de a purcede direct la realizarea compoziției pentru crema de zahăr ars, este important să-ți pregătești terenul. Acesta constă în pregătirea vasului în care va fi copt desertul. Așadar, în cratița sau în vasul termorezistent se caramelizează zahărul pe aragaz sau în cuptor. După ce s-a topit și a căpătat culoarea maroniu închis, pereții recipientului se tapetează bine cu sosul obținut. La acest pas este important să ai mare grijă pentru că, în contact cu pielea, sosul acela poate provoca arsuri destul de grave.
Dacă vorbim despre compoziția pentru crema de zahăr ars, aceasta se face foarte simplu. În prima fază se bat ouăle cu telul sau cu mixerul, iar peste ele se pune zahărul și se mai mixează înca 1-2 minute. După aceea se adaugă și laptele și se amestecă în continuare până ce compoziția a fost omogenizată complet.
Când toate că cele două etape sunt realizate corect și complet, compoziția de ouă se toarnă peste sosul de caramel și se bagă la cuptor la 160 de grade Celsius, unde se va lăsa peste cel puțin 50 de minute. Cum îți dai seama că desertul tău este gata? Crema de zahăr ars pătrunsă complet are culoarea aiurie.
Când este gata, prăjitura se răstoarnă pe un platou sau pe o farfurie, se porționează și se servește. Știi care este marele avantaj al acestui desert?
Crema de zahăr ars poate fi servită ori caldă ori rece. Așa că să avem poftă bună!
Află, de asemenea, care sunt trucurile care te ajută să-ți dai seama dacă pepenele pe care l-ai ales este destul de copt.
Credit foto: IONEL TARNOVESKI