Reguli ignorate, chiar din prima zi! Şcoala a început cu îmbrăţişări şi fără distanţare fizică

14 09. 2020, 12:12
Avertismentul unui lider din învățământ: "E un mare pericol să se dea examenele naționale!" Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, trage un semnal de alarmă.

Elevii sunt nevoiți să păstreze distanţa fizică de minim 1 metru în sala de clasă şi de 1,5 metri, afară. În prima zi, regulile au fost ignorate, copiii au stat unul lângă altul, aşteptând să intre în curtea şcolii.

Elevii de la aproape 5.000 de şcoli din ţară au început noul an, după scenariul galben. Merg la ore prin rotaţie, câte o săptămână sau două, după care învaţă de acasă, online.

Când sunt la şcoală au de respectat multe reguli, însă în prima zi le-au uitat pe toate. Mulți dintre ei au explicat faptul că revederea colegilor şi a profesorilor este mai importantă decât măsurile impuse de medici. Astfel au venit mult mai devreme la şcoală, pentru a se întâni, s-au stâns în braţe şi au stat mereu apropiaţi. Cei mai mici dintre ei, cei de clasa zero au avut parte şi de o mică festivitate, după care au fost duşi să îşi vadă clasa.

Monica Anisie, declarații despre începerea cursurilor

Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a anunţat, ieri, că sunt 11 judeţe unde nu există nicio şcoală în scenariul roşu. Adică şcolile de acolo îşi vor putea desfăşura activitatea în scenariul galben sau verde.

Ea mai anunţă că 106 cadre didactie din toată ţara sunt spitalizate şi 91 sunt în concediu medical. Iar 293 de cadre care se află în carantină şi-au exprimat dorinţa de a face şcoală online.

12.423 unităţi pot funcţia în scenariul verde 4.915 unităţi sunt în scenariul galben 262 unităţi sunt în scenariul roşu 100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu şi anume în sistem online. Harghita, Caraş, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Covasna şi Vaslui nu sunt în scenariul roşu.

Ministrul Educației Monica Anisie: Normele sanitare prevăd ca laboratoarele să fie evitate

Unitățile de învățământ trebuie să aibă stocuri suficiente de măști de protecție atât pentru copii, cât și pentru profesori. Toți oamenii trebuie să respecte normele de igienă și distanțare fizică.

”Şcolile vor avea stocurile necesare pentru a oferi o mască pentru copii si cadrele didactice. De cate ori nu s-a întâmplat să se rupă masca? De aceea, trebuie să existe acest stoc la nivelul unităţilor de învăţământ şi la nivelul ISJ. Le-am spus încă de aseară să îşi facă stocurile.

Normele sanitare prevăd ca laboratoarele să fie evitate. Şcoala trebuie să se organizeze astfel încât elevii să nu se plimbe prin mai multe clase, chiar şi în bănci. Dacă în prima zi de şcoală un elev s-a aşezat în banca a treia la fereastră, acolo va sta până la finalul primului semestru”, a mai declarat Monica Anisie, conform stirileprotv.ro.